Update

PvdA'ers: nooit steun voor snijden kabinet

Alle kandidaten voor het PvdA-leiderschap zijn onder geen beding bereid om met het kabinet te praten over bezuinigingsmaatregelen, mochten VVD, CDA en PVV er niet uit komen.

De kandidaten voor het PvdA-leiderschap bij een vorig debat. ©ANP Beeld
De kandidaten voor het PvdA-leiderschap bij een vorig debat. ©ANP

Ronald Plasterk, Diederik Samsom, Nebahat Albayrak, Lutz Jacobi en Martijn van Dam kozen vandaag bij een PvdA-debat in Amsterdam alle vijf dat standpunt. Eerder had de vertrokken PvdA-leider Job Cohen ook al gezegd dat het kabinet niet hoefde te rekenen op steun van de PvdA.

Hypotheekrenteaftrek

Plasterk zei er bij dat hij het kabinet onder geen beding aan een meerderheid zal helpen, maar hij sloot niet uit dat hij een eventuele maatregel van VVD, CDA en PVV over de hypotheekrenteaftrek zou kunnen steunen, als zo'n maatregel toch al een meerderheid in de Kamer heeft.

Ontslagrecht

Over het ontslagrecht waren de kandidaten het niet eens. Van Dam en Albayrak stelden dat het ontslagrecht versoepeld kan worden, Jacobi, Samsom en Plasterk zijn daar hoe dan ook tegen.
Volgens Van Dam gelden er nu voor bedrijven al heel veel mogelijkheden om de wet te omzeilen en 'dat is gebeurd omdat wij weigerden er iets aan te doen en de hakken in het zand zetten', zei Van Dam.

'Asociale vraag'

De kandidaten kregen een groot aantal vragen en dilemma's voorgelegd. Bezuinigen ze liever 1 miljard euro op het persoonsgebonden budget in de zorg of bij de sociale werkplaats? 'Dat is geen dilemma, dat is een asociale vraag', zei (K)lutz Jacobi.

Samenwerking

Verschil was er bij de vraag wie dichterbij de PvdA staat: GroenLinks of de SP. Volgens Plasterk staat de SP op essentiële punten ver van de PvdA en staat GroenLinks een stuk dichterbij. Samsom was het daar absoluut niet mee eens omdat GroenLinks volgens hem 'sociaal-economisch echt de weg kwijt is'.

Verkiezing
De PvdA-leden kiezen voor 16 maart uit de vijf kandidaten een nieuwe fractievoorzitter en partijleider. 'U kiest de volgende oppositieleider', hield Samsom de 700 PvdA'ers in de Meervaart voor. 'En als hij het goed doet, mag u over 4 weken een lijsttrekker kiezen want dan krijgen we verkiezingen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden