'PvdA'ers in Zuidoost terug'

AMSTERDAM - Zeker één en mogelijk alle drie de PvdA'ers in de deelraad van Zuidoost die geschorst waren als lid van hun fractie wegens belangenverstrengeling, mogen terugkeren.Dat is volgens de ingewijden de uitkomst van een advies van een PvdA-commissie onder leiding van oud-Kamervoorzitter Dick Dolman. De partij zelf wilde het bericht vanochtend nog niet bevestigen.

De kwestie kan tot grote spanningen leiden in het bestuur in Zuidoost, dat bestaat uit PvdA en VVD. Voor de liberalen was het vertrek van de drie PvdA'ers eerder dit jaar een harde voorwaarde voor het voortzetten van de samenwerking.

De zaak draait om André Bhola, Mala Eckhardt en Egbert Doest. Ze werden in juni uit de PvdA-fractie gezet, na een rapport van de Amsterdamse Rekenkamer.

Het drietal had zich actief bemoeid met de besluitvorming over subsidiëring van welzijnsorganisaties waarbij ze zelf waren betrokken. Ze werden op non-actief gesteld in afwachting van een tweede rapport, dat de PvdA liet maken door Bing, een organisatie verbonden aan de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

Bing concludeerde dat de Rekenkamer te hard had geoordeeld en dat de drie weinig te verwijten viel, al hadden ze onvoldoende gedaan om de schijn van belangenverstrengeling te vermijden en was het onverstandig dat ze mee hadden gestemd over de omstreden subsidies.

Op verzoek van de PvdA in Zuidoost stelde het landelijk partijbestuur vervolgens een 'commissie van goede diensten' aan, die de twee rapporten tegen elkaar moest afwegen.

De commissie zou vanmiddag de uitkomsten presenteren aan de direct betrokkenen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden