PvdA'er Tang geeft Bono Amsterdamse 'belastingbus' terug

Europarlementariër Paul Tang (PvdA) heeft U2-zanger Bono 'zijn' brievenbus uit Amsterdam terugbezorgd.

ANP
Europarlementariër Paul Tang met de brievenbus. Beeld anp
Europarlementariër Paul Tang met de brievenbus.Beeld anp

Aan het hek van de villa van de Ierse U2-zanger Bono hangt sinds vrijdagmorgen een groene, Nederlandse brievenbus. Die heeft Europarlementariër Paul Tang (PvdA) daar opgehangen om Bono zijn Nederlandse brievenbusmaatschappij symbolisch terug te bezorgen.

Bono's band U2 maakt al jaren gebruik van een gunstige fiscale constructie via een 'kantoor' op de Herengracht. De Nederlandse regering heeft beloofd brievenbusmaatschappijen en daarmee belastingontwijking tegen te gaan door een bronbelasting op rente en royalty's te gaan heffen.

"Bono was volgens een portier zelf niet aanwezig om de bus met een nee/nee-sticker in ontvangst te nemen," aldus Tang in Dublin, na afloop van het "vrolijke gebaar met een serieuze ondertoon''.

Dubbel gevoel
De politicus was in Dublin vanwege een hoorzitting over belastingontwijking waarvoor het Ierse parlement hem had uitgenodigd. Het land is aantrekkelijk voor grote buitenlandse bedrijven vanwege de lage winstbelasting van 12,5 procent en afspraken die met de belastingdienst kunnen worden gemaakt.

Tang riep vorige maand het EU-parlement op om Ierland, en ook Nederland, aan te merken als belastingparadijs, maar kwam daarvoor één stem tekort. Volgens hem begint de discussie over belastingontwijking bij de Ieren echter te knagen. De Europese Commissie heeft de Ierse fiscus vorig jaar nog gesommeerd 13 miljard euro van Apple terug te vorderen wegens ongeoorloofde belastingdeals.

Ook voelen zij volgens hem steeds meer een "dubbel gevoel" over de zanger die zich inzet voor het lot van Afrika maar de belastingen ontwijkt.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden