PvdA’er Martin van Rijn volgt Bruins op als minister voor Medische Zorg

Martin van Rijn is de nieuwe minister voor Medische Zorg. Dat is vrijdagmiddag bekendgemaakt. 

PvdA'er Martin van Rijn.Beeld ANP

Van Rijn wordt maandag beëdigd door de koning, maar gaat volgens Rutte al wel direct aan de slag om zich in te werken. De PvdA’er, die tussen 2012 en 2017 als staatssecretaris van Volksgezondheid fungeerde, vervult de functie voor drie maanden. 

Ik ben blij te kunnen melden dat een zeer ervaren persoon bereid is gevonden deze functie de komende drie maanden te gaan vervullen, als tijdelijke minister voor Medische Zorg,” sprak premier Rutte op de persconferentie. “Hij doet dit op persoonlijke titel. Er zijn maar weinig mensen die direct inzetbaar zijn.”

Van Rijn kreeg in zijn tijd als staatssecretaris veel kritiek te verduren over problemen met de uitvoering van persoonsgebonden budgetten in de zorg. Aan de kritiek van destijds op Van Rijn wil premier Rutte op dit moment geen woorden vuil maken. “Wij zitten op dit moment in een van de grootste crises in de Nederlandse geschiedenis. Zullen we nou blij zijn dat Martin van Rijn bereid is dit te doen?” 

Opvolger Bruno Bruijns

Van Rijn is de opvolger van voormalig minister voor Medische Zorg, Bruno Bruins. Binnen het kabinet  coördineerde Bruins de strijd tegen het coronavirus, maar hij raakte oververmoeid en trad donderdag af nadat hij woensdagavond in elkaar tijdens een Kamerdebat in elkaar was gezakt. 

In eerste instantie liet Bruins weten dat hij tijdelijk rust nam en donderdag weer aan de slag zou gaan. Donderdagmiddag diende hij onverwacht zijn ontslag in bij koning Willem-Alexander. Dat is hem ‘op de meest eervolle wijze’ verleend. 

Hugo de Jonge, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, nam tijdelijk de taken over van Bruins, maar wilde snel een opvolger vinden voor zijn afgetreden collega. Een nieuwe minister is ‘hard nodig’, zei hij eerder. “Er is ongelooflijk veel te doen en die plek moet snel bezet worden.”

Kamer reageert positief op benoeming Van Rijn

In de Tweede Kamer wordt positief gereageerd op de uitzonderlijke stap om PvdA’er Martin van Rijn tijdelijk te benoemen als minister voor Medische Zorg als opvolger van VVD’er Bruno Bruins.

“In deze tijd van crisis is er geen tijd om in te werken. Martin heeft de kennis en ervaring op VWS om direct bij te dragen aan het onder controle houden van het coronavirus. Ik vind het stoer dat wij in het landsbelang een beroep op hem kunnen doen,” laat VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff weten.

Volgens D66'er Rob Jetten gaat het ‘landsbelang boven partijpolitiek’ op dit moment. “Met Martin van Rijn krijgt het kabinet een ervaren bestuurder met veel kennis van de zorg als opvolger van Bruno Bruins.”

‘De aangewezen persoon’

“In deze crisis hebben we gezag, rust en ervaring nodig. Daar is hij de aangewezen persoon voor,” verklaart Pieter Heerma van het CDA op sociale media. Hij noemt Van Rijn een ‘zeer sterke keuze’.

PvdA-voorman Lodewijk Asscher is er trots op dat Van Rijn naar voren stapt om te helpen in deze crisis. “Als er een nationale gezondheidscrisis is dan help je waar je kan.” Jesse Klaver van GroenLinks ziet in het aantreden van Van Rijn het ‘symbool voor de eenheid die we nu nodig hebben’.

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid vindt het ‘heel mooi dat Martin van Rijn zo snel beschikbaar is’. Hij voegt er op Twitter aan toe: “Zijn ervaring komt in deze tijd als geroepen, goed om dit samen te doen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden