PvdA en Wilders ruziën verder over Marokkanen-uitspraken

PvdA-leider Diederik Samsom noemt de oproep van Geert Wilders om aangifte tegen Samsom en PvdA-voorzitter Hans Spekman te doen, een 'wilde actie'. Daaruit blijkt volgens Samsom dat de PVV-leider zich ook wel realiseert wat hij heeft aangericht.

dA-leider Diederik Samsom en PVV-leider Geert Wilders bij het NOS verkiezingsdebat rond de gemeenteraadsverkiezingen in het Stadhuis in Den Haag. Beeld anp
dA-leider Diederik Samsom en PVV-leider Geert Wilders bij het NOS verkiezingsdebat rond de gemeenteraadsverkiezingen in het Stadhuis in Den Haag.Beeld anp

'Iedereen ziet dat er problemen zijn. De Partij van de Arbeid lost die problemen op. Wilders gebruikt ze om haat te zaaien en mensen op te hitsen. Dat is een fundamenteel verschil', zei Samsom vandaag.

'Etnisch monopolie'
Wilders vindt bepaalde uitlatingen van Samsom en Spekman over Marokkanen veel verder gaan dan wat hijzelf over Marokkanen heeft gezegd. Volgens de PVV-leider heeft Samsom destijds als Kamerlid gezegd dat Marokkanen een 'etnisch monopolie' op overlast hebben gekregen en heeft hij daarbij ook een verband gelegd met hun geloof.

Wilders citeerde ook Spekman, die in oktober 2008 als Tweede Kamerlid in Vrij Nederland pleitte voor een harde aanpak van Marokkaanse probleemjongeren. 'De Marokkanen die niet willen deugen, moet je vernederen, voor de ogen van hun eigen mensen', zei Spekman daarin.

'Wilders is volstrekt van het padje af'
Spekman verweerde zich door te stellen dat Wilders 'nu volstrekt van het padje af is'. Spekman zegt dat hij probeert oplossingen te vinden voor problemen in de samenleving. 'En hij zet hele groepen in de samenleving weg. Precies waar ik toen al en nu nog tegen vecht', aldus Spekman.

Volgens Wilders zijn de uitspraken van de PvdA-kopstukken erger dan die van hem. Hij vindt wel dat Samsom en Spekman moeten kunnen zeggen wat ze hebben gezegd. Maar als het Openbaar Ministerie (OM) Wilders zou vervolgen, dan zou justitie ook Samsom en Spekman moeten vervolgen. 'Als vrouwe justitia echt blind is, dan zouden dit soort uitspraken gelijk behandeld moeten worden', zei Wilders.

Bij de politie zijn ruim 5000 aangiftes gedaan tegen PVV-leider Geert Wilders vanwege zijn uitspraken over Marokkanen. Volgens het OM kwamen er naast deze aangiften via de website van de politie meer dan 15.000 meldingen binnen van discriminatie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden