Update

PvdA en VVD willen boete voor sissen naar vrouw

Sissende geluiden maken richting vrouwen, ze uitschelden of provoceren moet verboden worden en bestraft met fikse boetes, vinden zowel de PvdA als de VVD in Amsterdam. VVD-fractievoorzitter Robert Flos dient vrijdag een voorstel hiertoe in bij burgemeester Eberhard van der Laan. Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch van de PvdA gaf eerder ook al aan een initiatiefvoorstel over de kwestie in te willen dienen.

VVD wil sissende geluiden naar vrouwen bestraffen met boetes. Beeld Thinkstock
VVD wil sissende geluiden naar vrouwen bestraffen met boetes.Beeld Thinkstock

Flos wil dat het afgelopen is met het gedrag dat veel mannen op straat vertonen ten opzichte van meisjes en vrouwen. 'Die kunnen zich hierdoor gekwetst of geïntimideerd voelen en zich onveilig gaan voelen in de openbare ruimte. We moeten richting de daders steviger aangeven dat dit soort gedragingen niet wordt getolereerd', aldus de fractievoorzitter.

Het voorstel van Flos volgt na de hevige discussie die onlangs in België is gevoerd over de kwestie. Ook in het buurland hebben meisjes en vrouwen namelijk te kampen met dezelfde problemen. Voor de Belgische filmstudente Sofie Peeters vormde de situatie in haar omgeving zelfs een bron van inspiratie. In de documentaire Femme de la Rue zette ze uiteen welke provocerende houding bepaalde mannen jegens vrouwen aannemen. Vrouwen worden op straat nageroepen, uitgescholden, achterna gezeten, betast en bespuugd door overwegend Noord-Afrikaanse jongens.

In Brussel worden naar aanleiding van de problemen al flinke boetes uitgedeeld voor dergelijk, volgens de VVD en de PvdA ontoelaatbaar, gedrag. In Amsterdam zou volgens Flos daarom dezelfde aanpak gehanteerd moeten worden. Eerder deed Kamerlid Ahmed Marcouch van de PvdA ook al zijn beklag over de seksuele intimidatie die vrouwen soms in openbare ruimtes ervaren. 'Ons strafrecht is nog te vaag om hier goed tegen op te treden. Dit probleem moet harder aangepakt worden', aldus Marcouch in een interview met de NOS. Het Kamerlid gaf vorige week aan een voorstel in te willen dienen om de situatie te verbeteren.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden