PvdA en VVD steunen SP niet in plan maximum ouderbijdrage

De Amsterdamse afdeling van de SP wil dat de hoogte van de vrijwillige ouderbijdrage op basisscholen in Amsterdam beperkt wordt tot een maximum van 25 euro. Volgens de partij is uit eigen onderzoek gebleken dat de bijdrage de afgelopen drie jaar met 16 procent is gestegen.

ArchiefbeeldBeeld anp

SP-gemeenteraadslid Maureen van der Pligt vindt dat het uit de hand loopt. 'Ouders betalen nu gemiddeld 70 euro met uitschieters naar 700 euro. Daarmee vormt de ouderbijdrage een onredelijk hoge drempel voor ouders met een laag inkomen.'

Onzin
'Pure symbool politiek', noemt VVD-gemeenteraadslid Werner Toonk de uitspraken van de SP. Hij vindt het onzin om een vrijwillige bijdrage tot een maximum te beperken. 'De ervaring die ik heb, is dat situaties waarbij ouders de bijdrage niet kunnen betalen, onderling goed opgelost worden.'

Ook de PvdA Amsterdam vindt dat de politiek zich niet met de ouderbijdrage moet bemoeien. 'Er is een medezeggenschapsraad waaraan ouders deelnemen. Samen bepalen zij de hoogte van de vrijwillige bijdrage', aldus PvdA-gemeenteraadslid Maarten Poorter. 'Het is schrijnend dat sommige kinderen niet mee mogen op schoolreisje, maar scholen moeten hier zelf regels over maken.' Daarnaast is er volgens het raadslid een scholierenvergoeding; een bedrag voor schoolgaande kinderen van Amsterdammers met een laag inkomen.

Voorkom segregatie
Maureen van der Pligt, SP-gemeenteraadslid, betreurt de uitspraken van de andere partijen. Zij vindt dat je als politicus juist wel iets moet doen aan het probleem. 'Op deze manier werken we in de hand dat kinderen worden uitgesloten. Daar moeten we ons zeker mee bemoeien.' De SP wil de drempel voor ouders met een minder inkomen verlagen, vertelt Van der Pligt.

De SP verwacht van de gemeente dat niet langer wordt toegestaan dat kinderen niet mogen deelnemen aan activiteiten als hun ouders de vrijwillige ouderbijdrage niet kunnen betalen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden