Update

'PvdA en VVD passen plan zorgpremie aan'

De Partij van de Arbeid en de VVD passen hun omstreden plannen voor een inkomensafhankelijke zorgpremie aan. Dat meldt de NOS op basis van bronnen binnen de twee partijen. Hoe de plannen zullen worden aangepast, is niet bekend.

VVD-leider Rutte (tweede van links) en PvdA-leider Samsom (rechts) voor het debat over het regeerakkoord van VVD en PvdA, eind oktober. Beeld ANP
VVD-leider Rutte (tweede van links) en PvdA-leider Samsom (rechts) voor het debat over het regeerakkoord van VVD en PvdA, eind oktober.Beeld ANP

VVD-leider en premier Mark Rutte en PvdA-leider en fractievoorzitter Diederik Samsom overlegden gisteren drie uur over de kwestie in aanwezigheid van ministers Schippers (Volksgezondheid) en Asscher (Sociale Zaken) en VVD-fractieleider Zijlstra. Allen wilden naar afloop niets kwijt over wat er besproken werd, behalve dat het over 'de actuele politieke situatie' ging.

De inkomensafhankelijke zorgpremie ligt onder vuur, met name door de VVD-achterban. Een deel van de partij(-top) gaat niet akkoord met de maatregel, waarbij hogere inkomens een hogere premie gaan betalen. De Tweede Kamer zou deze week debatteren over de kwestie, maar dat is uitgesteld tot volgende week. Dan moet het Nederlands instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) helderheid verschaffen in de discussie, door berekeningen te publiceren die precies laten zien wat de invloed is op de koopkracht van de stijgende premie.

Onduidelijkheid is er met name over wat de premie betekent voor de koopkracht van verschillende inkomensgroepen, en hoeveel die groepen extra aan premie gaan betalen. Volgens het kabinet gaat een alleenverdiener met kinderen met een inkomen van twee keer modaal er in de periode van 2013 tot 2017 6,25 procent op achteruit door het regeerakkoord van VVD en PvdA (dat bovenop het staande beleid van het vorige kabinet komt, het zogeheten basispad), bijvoorbeeld, maar minister Assscher hield in zijn brief aan de Kamer nog een aantal slagen om de arm.

Het Centraal Plan Bureau (CPB) berekende gisteren dat een huishouden met tweeverdieners die allebei twee keer modaal verdienen maximaal 6500 euro per jaar extra gaan betalen. Huishoudens met een hoog inkomen dat ongelijk verdeeld is tussen de partners, hebben minder last van de inkomensafhankelijke zorgpremie. Dan is de achteruitgang 1000 tot 1500 euro per persoon. Tweeverdieners van wie de ene partner modaal (33.000 euro) verdient en de ander minder dan modaal, gaan er per huishouden tot 1000 euro per jaar op vooruit, volgens het CPB.

VVD-leider Rutte verlaat het Binnenhof, gisteren. Beeld ANP
VVD-leider Rutte verlaat het Binnenhof, gisteren.Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden