PvdA en VVD negeren CDA in stembussenstrijd

Job Cohen houdt zondag zijn eerrste toespraak als lijsttrekker van de PvdA tijdens het partijcongres in Nijmegen. Foto ANP Beeld
Job Cohen houdt zondag zijn eerrste toespraak als lijsttrekker van de PvdA tijdens het partijcongres in Nijmegen. Foto ANP

DEN HAAG/AMSTERDAM/NIJMEGEN/ARNHEM - PvdA en VVD zetten het CDA opzij als vijfde wiel aan de wagen in de komende verkiezingsstrijd. Volgens de lijsttrekkers Job Cohen (PvdA) en Mark Rutte (VVD) stelt het CDA-programma niet veel voor en is het te vaag. Beiden menen dat het op 9 juni vooral zal gaan tussen hen tweeën en hun partijen. Dit bleek na een 'superweekend' waarin zes partijen hun verkiezingscongres hielden: CDA, PvdA, VVD, ChristenUnie, SP en Partij voor de Dieren.

Het herstel van de Nederlandse economie en de bezuinigingen zullen de inzet zijn van de komende verkiezingen. Cohen stelde zondag dat het onverantwoord is om heel hard te bezuinigen om zo het overheidstekort snel terug te dringen. Volgens hem knakt dan het broze herstel van de economie.

CDA-leider Jan Peter Balkenende waarschuwde een dag eerder echter voor partijen die stellen dat ze de economie niet stuk willen bezuinigen. Die leggen volgens hem de rekening bij latere generaties. Wat VVD-lijsttrekker Mark Rutte betreft wordt het financieringstekort van 29 miljard euro zo snel mogelijk ingelopen. De PvdA wil de komende kabinetsperiode tien miljard euro bezuinigen, het CDA achttien miljard en de VVD twintig miljard.

De echte uithalen naar de concurrentie lieten Cohen en Balkenende over aan hun 'helpers'. Cohen sneerde wel naar Rutte dat er een groep werklozen ter grootte van het inwonertal van Utrecht bij zou zijn gekomen als PvdA'er Wouter Bos zo veel had bezuinigd als Rutte vorig jaar wenste.

De VVD'er haalde op zijn beurt flink uit naar de PvdA die volgens hem te weinig wil bezuinigen. En passant veegde hij de vloer aan met Cohens lijfspreuk. ''Eigenlijk gaat het 9 juni over de vraag of we de boel bij elkaar gaan houden, of de boel in beweging willen krijgen."
In zijn ogen is het CDA al afgehaakt, zijn de jaren zeventig terug en gaat de strijd tussen hem en Cohen. Ook Cohen zei vooral een 'ideeënstrijd' te zien tussen PvdA en VVD. Ook hij vindt het CDA-programma te vaag. In de peilingen leidt de PvdA, op de voet gevolgd door de VVD. Het CDA staat op de derde plek.

PvdA-partijvoorzitter Lilianne Ploumen haalde ongekend hard uit naar het CDA, in het bijzonder Balkenende. Zij vergeleek hem met een kapitein op een schip dat al drie keer op een ijsberg is gebotst en nu opnieuw 'op ramkoers' ligt. Zij greep terug op het boek Prediker, uit het Oude Testament: 'Wee het land dat een kind als koning heeft'.

Balkenende zelf benadrukte zaterdag tijdens het CDA-congres het belang van het op orde brengen van de overheidsfinanciën. ''We moeten oppassen dat we de economie niet failliet laten gaan. Maar het verhaal van 'nu niet bezuinigen' want 'dat doen we later wel een keer', betekent uiteindelijk dat de rekening alsnog mag worden betaald.'' Hij wil niet 'op de pof' leven.

Daarmee doelde hij op de PvdA, zonder die bij naam te noemen. Die aanval liet hij over aan oud-premier Piet de Jong. Wouter Bos heeft het kabinet volgens De Jong laten vallen om zo zetelwinst te boeken bij de gemeenteraadsverkiezingen. De oud-premier zei zelden 'zoiets gemeens, zoiets achterbaks te hebben meegemaakt'.

André Rouvoet van de ChristenUnie viel zaterdag op zijn congres met name coalitiepartner CDA aan. Hij hekelde het besluit van het congres om het invullen van de koopzondagen aan de gemeenten over te laten.

Bij de SP hoopt leider Emile Roemer op een linkse samenwerking voor de verkiezingen. Hij wil graag afspraken maken met de PvdA; Job Cohen laat zich daar niet over uit. (GPD)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden