PvdA en SP stellen kamervragen over lokken buitenlandse beleggers

Tweede Kamerleden Henk Nijboer (PvdA) en Sandra Beckerman (SP) stellen kamervragen aan het ministerie van Binnenlandse Zaken over de uitnodiging van het ministerie aan buitenlandse beleggers om te investeren in de Nederlandse huizenmarkt.

Het Parool
null Beeld Eva Plevier
Beeld Eva Plevier

Op de website van het ministerie is in het Engels te lezen dat 'Nederland een uitstekend investeringsklimaat' heeft en 'de fundamenten onder de huizenmarkt sterk zijn'. Dit kwam aan het licht na berichtgeving van Het Parool.

Met het lokken van buitenlandse investeerders schopt het ministerie tegen het zere been van het Amsterdamse college.

Volgens wethouder Wonen Laurens Ivens (SP) heeft Amsterdam de investeerders al voor het uitkiezen. Hij noemt de campagne achterhaald en zou liever zien dat er geld gestoken wordt in het tegengaan van huisjesmelkers.

Overhalen
Nijboer wil onder meer weten waarom het ministerie heeft gekozen een campagne te starten om buitenlandse beleggers over te halen Nederlandse huurwoningen te kopen.

Verder verwijt hij impliciet dat het ministerie niet heeft overlegd met de hoofdstad, zeker nu gemeentes 'dagelijks te maken hebben met de gevolgen van de prakijken van foute beleggers'.

Ook begrijpt het Tweede Kamerlid niet waarom het ministerie sociale huurwoningen wil verkopen aan buitenlandse beleggers in plaats van de woningcorporaties meer te laten investeren.

Hij vraagt zich ook af wat het maatschappelijk voordeel is om dezelfde woning tegen een veel hogere prijs te verhuren.

De campagne is niet specifiek gericht op Amsterdam, maar gaat over heel Nederland. Een woordvoerder van de minister van Binnenlandse Zaken Kasja Ollongren zei eerder dat zij weet heeft van de problemen in Amsterdam en eventuele excessen wil aanpakken.

Een greep uit de kamervragen van Henk Nijboer (PvdA) aan de minister van Binnlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

- Bent u bekend met het bericht Amsterdam boos: 'Kabinet lokt foute vastgoedbeleggers'?

- Waarom bent u een campagne gestart om buitenlandse beleggers over te halen Nederlandse huurwoningen te kopen?

- Wat zijn hiervan de gevolgen voor huurders en starters, die toch al worden geconfronteerd met grote huurstijgingen en onbetaalbare huizen, mede als gevolg van concurrentie van beleggers die snel geld willen verdienen?

- Wat is uw reactie op de uitspraken van de wethouder Wonen van Amsterdam, die deze campagne achterhaald vindt, en liever huurders zou waarschuwen voor huisjesmelkers?
-Deelt u zijn mening?

Een greep uit de kamervragen van Sandra Beckerman (SP)

- Klopt het dat u een speciale website, genaamd Investing in Dutch housing, heeft opgesteld om buitenlandse beleggers en investeerders aan te trekken voor onder meer het opkopen van Nederlandse sociale huurwoningen?

- Heeft u aan huurders, huurdersorganisaties en/ of de Woonbond gevraagd wat zij ervan vinden dat het opkopen van sociale huurwoningen wordt gepromoot op een website en dat liberalisering en verkoop aan buitenlandse beleggers van hun thuis tot doel wordt verheven?

- Hoe verhoudt het lokken van buitenlandse beleggers zich tot het tegengaan van 'foute' vastgoedbeleggers en huisjesmelkerij? Bent u met de Amsterdamse wethouder Laurens Ivens en met mij van mening dat een campagne tegen huisjesmelkers meer op zijn plaats is dan inspanningen om buitenlandse beleggers aan te trekken?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden