Update

PvdA en SP nek aan nek in nieuwste peilingen

In de nieuwste peilingen is één trend duidelijk: de SP levert zetels in ten gunste van de PvdA. In de meest recente peiling van Maurice de Hond haalt de PvdA nu evenveel zetels (27) als de SP.

Diederik Samsom (PvdA) na afloop van het NOS Radio 1 Lijsttrekkersdebat. De lijsttrekkers van elf politieke partijen gingen met elkaar in debat.Beeld anp

In de andere peiling van dinsdag, die van onderzoeksbureau TNS NIPO, staat de SP nog twee zetels voor (28 om 26). De peilingen bevestigen de trend van de politieke barometer van Ipsos Synovate van maandagavond. Daarin streefde de PvdA van Diederik Samsom de SP van Emile Roemer voorbij.

De VVD van Mark Rutte is in beide peilingen met afstand nog de grootste met 34 zetels, maar levert wel zetels in ten opzichte van de vorige peilingen. Een maand geleden lag de PvdA bij TNS NIPO nog 13 zetels achter op de VVD en twintig op de SP. Nu is het gat nog zes met de VVD en twee met de SP.

De laatste acht dagen voor de verkiezingen moet blijken of een van de twee linkse partijen er nog in slaagt om VVD-leider Mark Rutte te bedreigen. Volgens TNS NIPO is meer dan de helft van de kiezers nog zwevende, 47 procent is al wel zeker van zijn keuze.

Kabinetsformatie
Hoewel de lijsttrekkers tot op heden vragen over de situatie na 12 september ontweken, nemen de voorzetjes voor de kabinetsformatie ondertussen wel toe. Zo liet ChristenUnie-leider Arie Slob weten in een nieuwe regering wel een bemiddelende rol te willen spelen tussen VVD en PvdA. Hij vreest anders stilstand op belangrijke terreinen als de woningmarkt, arbeidsmarkt en de zorg. De ChristenUnie staat in de peilingen op 5 zetels, net als nu in de Tweede Kamer.

Het CDA heeft het daarentegen onverminderd moeilijk in de peilingen. Dinsdag bleven er nog 13 zetels over van de huidige 21. CDA-leider Sybrand Buma probeert het tij te keren en speelde dinsdag een belangrijke troef uit. Hij schoof de alom gewaardeerde CDA-minister van Financiën naar voren. Volgens Buma is hij de ideale minister voor het nieuwe kabinet, mits dat financieel degelijk beleid wil voeren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden