PvdA en SP fel tegen samenwerking Amsterdam en Uber

Onlangs kondigde de Amsterdam Economic Board aan dat taxidienst Uber een nieuwe partner wordt. De PvdA en de SP zijn daar fel op tegen en dienen raadsvragen in.

Hannah Stöve en Nouschka van der Meijden
De Uber-app. Beeld anp
De Uber-app.Beeld anp

De Amsterdam Economic Board moet innovatie en samenwerking tussen het bedrijfsleven, kennisinstellingen en de overheid verbeteren. Door middel van netwerkbijeenkomsten en een website wil de stichting voor elkaar krijgen dat Amsterdam in 2025 een van de drie innovatiefste regio's van Europa is.

Burgemeester Eberhard van der Laan leidt de Amsterdam Economic Board, waar onder anderen ook Geert ten Dam (voorzittter van het college van bestuur van de UvA) en de topmannen van Randstad, Schiphol en Shell lid van zijn.

'Te gek voor woorden'
Volgens PvdA-raadslid Dennis Boutkan hoort Uber niet thuis in dit rijtje vanwege de verschillende schandalen rond de taxidienst. Boutkan: "In Nederland alleen al hebben we veel problemen met dit bedrijf, zoals de illegale chauffeurs van Uberpop en de problemen met de contracten van minderjarige medewerkers van Ubereats. Daarbij kwam maandag naar boven dat Uber de privacyregels van Apple heeft geschonden, er speelt seksueel intimidatie binnen het bedrijf en de belasting wordt ontdoken via een constructie in Nederland. Het is gewoon te gek voor woorden."

Boutkan vermoedt dat Uber het partnerschap met de gemeente aangrijpt om positief in de media te verschijnen. Boutkan: "En dat terwijl Uber bepaald geen voorbeeld is van goed werkgeverschap. Ik begrijp niet waarom dit bedrijf geaccepteerd is als partner."

PvdA-raadslid Boutkan en SP-raadslid Tiers Bakker zullen vragen indienen bij het college over de toetreding van Uber in de Amsterdam Economic Board.

'Ze mogen erbij'
Volgens de Amsterdam Economic Board moet er onderscheid worden gemaakt tussen de daadwerkelijke board van de stichting, waarin 25 CEO's en bestuurders zitten, en het netwerk. "Uber heeft ons gevraagd om onderdeel van het network council te worden," zegt Nina Tellegen, directeur van de board. "Daar zitten 130 bedrijven, kennisinstellingen en gemeentes in."

Onderdeel zijn van het netwerk betekent uitgenodigd worden voor verschillende evenementen. Voor Uber vooral op het gebied van mobiliteit.

"Momenteel houdt dit bedrijf zich aan de wet- en regelgeving. En daarom mogen ze erbij," zegt Tellegen. "Het klopt dat dit niet altijd zo is geweest en wij zullen het bedrijf blijven volgen. Mocht hier iets in veranderen, dan gaan we opnieuw het gesprek aan."

Over eventueel onethisch gedrag in het verleden, zoals seksuele intimidatie binnen het bedrijf, moet er volgens de board goed worden gekeken wat zich in Nederland afspeelt en wat daarbuiten. "Dit gaat over incidenten in Amerika. Uber is een groot bedrijf. Wij richten ons op wat er in Nederland gebeurt."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden