PvdA en GroenLinks willen geen stad waarin alles om poen draait

Amsterdam moet geen stad worden waar alles om de poen draait. "Zo'n stad willen we niet," stellen de oppositiepartijen PvdA en GroenLinks, die in de Amsterdamse gemeenteraadscommissie Wonen een 'actualiteit' hebben aangevraagd.

Het Pontsteigergebouw in de Houthaven. Beeld Foto Christie's

"De stad dreigt in een tijdsgewricht te komen waarin exorbitante prijzen voor woningen gezien worden als blijk van succes," zegt PvdA-raadslid Brahim Abid, initiatiefnemer van de actualiteit.

Abid reageert op het bericht van Calcasa, een technologiebedrijf gespecialiseerd in de waardering van onroerend goed, dat het aantal huizen van meer dan een miljoen euro in Groot-Amsterdam vorig jaar met ruim 31 procent steeg tot 6450 woningen.

Minder 'sociaal'
GroenLinks maakt zich vooral ongerust over de slotsom van het rapport Wonen in Amsterdam, waaruit blijkt dat de stad fors minder sociale huurwoningen heeft, terwijl de behoefte aan betaalbare huizen stijgt. Raadslid Jorrit Nuijens: "Gaan we mee in de excessen, of zorgen we ook nog voor woningen met middenhuren van 800 euro voor agenten en verplegers?"

Abid ergerde zich ook aan het nieuws over het nog te bouwen penthouse boven de Houthaven, dat onlangs voor zestien miljoen euro werd verkocht aan horecaman Won Yip. Een paar weken later werd Abid weer geconfronteerd met de verkoop van dure appartementen aan de Zuidas.

Jasje van een ton
Het gaat Abid niet alleen om huizen, maar bijvoorbeeld ook om een jasje van 100.000 euro in een winkel, waarover Het Parool vorige week dinsdag berichtte. "Willen wij echt mee in het bedienen van de internationale jet set? Die kan toch ook terecht in Monaco of Dubai? Daar zijn ze dol op geldsmijterij."

Abid ziet net als Nuijens ook praktische bezwaren. Het aantrekken van rijkdom heeft volgens hem een prijsopdrijvend effect. De grond wordt duurder, waardoor de WOZ-waarde van alle woningen in de stad stijgt.
Hij vrees verder dat aanbod van bijvoorbeeld het super-appartement in het Pontsteigergebouw zijn eigen vraag schept. "Als dit bon ton wordt onder miljardairs, ontstaat vraag naar meer praalwoningen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden