PvdA en GL dreigen steun voor pensioenakkoord in te trekken

PvdA en GroenLinks voeren de druk rond het pensioenakkoord flink op. Minister Koolmees van Sociale Zaken moet voorkomen dat de pensioenen volgend jaar gekort worden, anders trekken de oppositiepartijen hun steun in.

Wouter Koolmees, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Beeld ANP
Wouter Koolmees, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.Beeld ANP

“Los het nu op, geen kortingen volgend jaar. Dan gaan wij meewerken aan de afspraken van het pensioenakkoord,” zegt PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk tegen de NOS. Veel pensioenfondsen staan er slecht voor, waardoor ze volgens de regels verplicht zijn kortingen door te voeren.

Dat moest koste wat kost worden voorkomen, vinden de linkse oppositiepartijen, die willen dat Koolmees uiterlijk volgende week laat weten hoe hij kortingen gaat voorkomen. Omdat er met het nieuwe akkoord wordt gewerkt aan een nieuw pensioenstelsel, is het volgens de partijen onlogisch dat de pensioenen nog volgens de oude regels gekort worden. “We gaan naar een nieuwe wereld met nieuwe regels, dan moeten we niet op basis van oude regels van een failliet pensioenstelsel gaan korten,” meent Van Dijk.

Geen draagvlak

Het kabinet sloot deze zomer met de twee oppositiepartijen, oppositie, de bonden en de pensioenfondsen een akkoord over een nieuw pensioenstelsel. Omdat de coalitie geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer, zijn ze afhankelijk van GroenLinks en PvdA. “Zolang die kortingen boven de markt hangen is er gewoon geen draagvlak om dat pensioenstelsel aan te passen,” zegt GroenLinks-Kamerlid Paul Smeulders, die het een ‘bom onder het pensioenakkoord’ noemt.

De Tweede Kamer wil volgende week in debat met minister Koolmees van Sociale Zaken over de kwestie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden