PvdA en D66 voetjevrijen in de stadsdelen

Het heeft er alle schijn van dat de basis voor een samenwerking tussen D66 en PvdA in het Amsterdamse college wordt gelegd in de stadsdelen. Terwijl de partijgenoten in de centrale stad nog met ernstige gezichten de menukaart aan het bestuderen zijn, hebben de onderhandelaars in de stadsdelen de schoenen uitgetrokken om onder tafel alvast een beetje voetje te vrijen.

Achmed Baâdoud van de PvdA in Nieuw-West. Beeld anp
Achmed Baâdoud van de PvdA in Nieuw-West.Beeld anp

Dat gebeurt het opzichtigst in stadsdeel Nieuw-West, waar Achmed Baâdoud van de PvdA meteen na de verkiezingen collega Ronald Mauer van D66 uitnodigde om samen op zoek te gaan een derde partij voor de nieuwe coalitie. Maar ook in Zuidoost maakte Muriël Dalgliesh gisteren tijdens een openbare verkenning op het stadsdeelkantoor duidelijk als eerste een coalitie met D66 en GroenLinks te willen onderzoeken.

Verkeerde tenen
In Noord wordt nog achter gesloten deuren verkend, maar ook daar ligt een coalitie met PvdA en D66 - beide drie zetels - voor de hand. Het wordt nergens met zoveel woorden gezegd, maar in de wandelgangen wordt gefluisterd dat de PvdA in de centrale stad de partijgenoten in de stadsdelen het dwingende advies heeft gegeven zich bescheiden op te stellen, ook in de wijken waar de rode vlag nog op het stadsdeelkantoor wappert. Niet op de verkeerde tenen gaan staan, is het devies.

Ook in de andere stadsdelen gaat het snel - in opdracht van het gemeentebestuur, dat niet wil dat er veel tijd wordt verbeuzeld met politieke spelletjes, en dat de stadsdelen precies twee weken de tijd heeft gegeven om een nieuw bestuur in elkaar te schroeven. In West ging gisteren de vlag al uit: Pieter Rietman van D66 maakte bekend dat zijn partij met de PvdA en GroenLinks in zee wil gaan.

In Centrum wordt nog gesproken onder leiding van Boudewijn Oranje, maar al voor de verkiezingen lieten de toenmalige coalitiepartners D66, GroenLinks en PvdA doorschemeren graag samen verder te willen in de nieuwe bestuurscommissie. In Oost heeft D66 PvdA en GroenLinks nodig voor een meerderheid.

In alle zeven stadsdelen
Het zou dus zomaar kunnen gebeuren dat PvdA en D66 straks in alle zeven stadsdelen samen in het dagelijks bestuur zitten, met uitzondering van Zuid, waar D66 en VVD samen voldoende zetels hebben voor een meerderheid en daaraan vermoedelijk ook de voorkeur geven. De beide partijen komen elkaar ook tegen in het overleg van stadsdeelvoorzitters, dat straks vier leden van D66 en drie leden van de PvdA telt.

De zeven zullen samen moeten optrekken om in overleg met het college de belangen te behartigen van de bestuurscommissies, waarvan nu niemand nog weet hoe groot, of hoe beperkt, de slagkracht is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden