PvdA en D66 staan achter voorstel VVD om op 1 mei te werken

PvdA en D66 steunen het voorstel van de VVD om betaald verlof op de Dag van de Arbeid voor ambtenaren in dienst van de Gemeente Amsterdam af te schaffen.

null Beeld anp
Beeld anp

PvdA-raadslid Jeffrey Prins geeft aan dat de PvdA ook af wil van de verplichte vrije dag, maar dat ze absoluut niet de viering willen afschaffen. 'We vieren ook 5 mei, maar dat is ook maar eens in de vijf jaar een verplichte vrije dag. De stad moet flink bezuinigen en door deze maatregel hoeven we niet op belangrijke zaken als het armoedebeleid te korten.'

D66 heeft vorig jaar al een soortgelijk voorstel gedaan, vertelt Sasha Tieben, voorlichter van D66 Amsterdam. D66-raadslid Carlien Roodink stelde toen voor om de extra werkdag goed te benutten: 'Dat kan door op deze dag geen vergaderingen en werkoverleggen in te plannen maar te streven naar maximale bereikbaarheid voor de Amsterdammer. Ook moeten we de 1 mei gebruiken voor zaken als het wegwerken van achterstanden in informatieverzoeken en de behandeling van bezwaarschriften.'

De Amsterdamse afdeling van de VVD liet deze week weten dat wat hen betreft ambtenaren van de gemeente op 1 mei voortaan gewoon aan het werk gaan. Op 1 mei, de Dag van de Arbeid, hebben de medewerkers normaal een betaalde vrije dag. Volgens de VVD kost deze vrije dag de gemeente jaarlijks drie miljoen euro.

De drie partijen vormen samen een meerderheid in de gemeenteraad, maar of het voorstel snel wordt aangenomen is nog niet duidelijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden