Update

PvdA en D66: Laat voetbal- en hockeyclubs velden delen

Wat PvdA en D66 betreft gaan de 10 miljoen euro die Amsterdam heeft klaarliggen voor accommodaties, sportvelden en de aanpak van wachtlijsten bij sportclubs, naar multifunctionele grasvelden.

David van Unen
KNVB-voorzitter Michael van Praag tijdens de opening van het 'multifunctionele sportveld' van voetbalclub DRC uit Durgerdam. Wat de PvdA betreft komen er veel meer van dergelijke velden Beeld anp
KNVB-voorzitter Michael van Praag tijdens de opening van het 'multifunctionele sportveld' van voetbalclub DRC uit Durgerdam. Wat de PvdA betreft komen er veel meer van dergelijke veldenBeeld anp

Dat zijn velden waarop zowel gevoetbald- als gehockeyd kan worden. Op de sportparken Kadoelen, Schellingwoude en Durgerdam liggen ze al en als het aan raadslid Orhan Kayar ligt, volgen zoveel mogelijk sportclubs in Amsterdam dat voorbeeld. Hij diende er een motie over in die op 13 en 14 juli ter stemming komt in de gemeenteraad. D66-collega Reinier van Dantzig diende een soortgelijk voorstel in.

Uit den boze
"Er liggen ontzettend veel sportvelden in de stad braak, terwijl elders wachtlijsten uitpuilen," zegt van Dantzig. "Bijvoorbeeld in Nieuw-West waar heel veel voetbalgras is, maar te weinig ruimte om op te hockeyen. Het is ook een politieke verantwoordelijkheid om te zorgen dat sportvelden zo optimaal mogelijk benut worden. Dat er wachtlijsten voor sport zijn terwijl het aantal kinderen met obesitas nog zorgelijk is, vinden wij uit den boze."

Kayar haalt een voorbeeld aan van voetbalvereniging DWS uit Nieuw-West, waar één van de velden plaats moest maken voor de nabijgelegen hockeyvereniging AMHC Westerpark, net als veel andere hockeyclubs in Amsterdam sterk in groei. Wat Kayar betreft maakt Amsterdam van deze nood, die op meer plaatsen voorkomt, een deugd en wordt geld gestoken in de ontwikkeling van velden waarop beiden balsporten uitgeoefend kunnen worden. Ook op de velden van sportpark Eendracht wordt al voetbal, cricket én rugby gespeeld. Helemaal nieuw is het idee dus niet. Kayar: "Maar wat ons betreft komt er gemeentelijk beleid over en wordt een en ander over de gehele stad uitgerold. Zo gaan we de wachtlijsten van voetbal én hockey tegen. Zo hoeft een club als DWS geen veld te missen en heeft AMHC Westerpark er een bij."

Ontmoetingen
Aan het delen van sportvelden is volgens hem ook een sociaal aspect verbonden. "Kinderen met verschillende achtergronden kunnen elkaar ook ontmoeten op het veld. Minder goed georganiseerde verenigingen leren van verenigingen die een sterke organisatie hebben." Van Dantzig wil nog wel een stapje verder, bijvoorbeeld met gezamenlijke clubhuizen. "Pas dan ontmoeten kinderen elkaar echt."

Over voetballers die hun neus ophalen voor een stevige sliding op een hockeyveld (van kunstgras, dus) maakt Kayar zich niet al teveel zorgen. "Ik heb zelf jaren bij VVA Spartaan gespeeld en weet wat echt gras bij een voetballer kan doen. Maar nu staan er in de hele stad mensen op wachtlijsten en ik denk dat we nog altijd liever op kunstgras sporten, dan helemaal niet." Van Dantzig: "Als je als kind op de wachtlijst van je favoriete sportclub staat en je kunt straks sneller gaan spelen, maakt het volgens mij echt weinig uit op welke ondergrond dat dan is."

10 miljoen

In de voorjaarsnota van de coalitie is 10 miljoen euro uitgetrokken om wachtlijsten en tekorten aan accommodaties aan te pakken. Deze week bespreekt de gemeenteraad die plannen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden