PvdA-college staat nieuwe weigerambtenaar toe

ACHTKARSPELEN - De Noord-Hollandse gemeente Achtkarspelen heeft sinds maandag een nieuwe weigerambtenaar in dienst.ChristenUnie-wethouder Pieter van der Veen heeft bij zijn installatie aangegeven gewetensbezwaren te hebben tegen het sluiten van homohuwelijken.

Zijn standpunt druist in tegen een motie van de gemeenteraad, die voorschreef dat alle toekomstige ambtenaren alle huwelijken moeten sluiten. Alle oppositiepartijen en de PvdA steunden drie weken geleden die motie. Na aandringen van coalitiegenoten CDA en ChristenUnie ging de PvdA-fractie maandag echter alsnog akkoord met een alternatieve motie. Hierin staat dat er ruimte moet zijn om rekening te houden met de persoonlijke voorkeur van de trouwambtenaren.

Homobelangenorganisatie COC is verbijsterd over de gang van zaken. ''In Achtkarspelen wordt dankzij de CU de klok daadwerkelijk teruggezet'', stelt voorzitter Frank van Dalen. ''Wij respecteren de oude weigerambtenaren. Maar iemand die nu solliciteert naar de functie weet waar de wet voor staat en dient deze wet volledig uit te voeren.'' Van Dalen zal de kwestie woensdag aansnijden tijdens zijn gesprek met Tweede Kamer-fractievoorzitter Arie Slob van de ChristenUnie. (ANP)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden