PvdA blijft zoeken naar steun bij oppositie

De PvdA streeft ook in de toekomst naar een breed draagvlak voor het kabinetsbeleid. Het wil doorgaan met het sluiten van akkoorden met de oppositie. Tweede Kamerlid Henk Nijboer zei dat donderdag in een debat met de ministers Jeroen Dijsselbloem (Financiën) en Henk Kamp (Economische Zaken).

PvdA-Kamerlid Henk NijboerBeeld anp

Volgens RTL Nieuws zou de VVD er genoeg van hebben om steeds maar weer bij de oppositie in de Kamer om steun te moeten bedelen. Door al die compromissen zou er volgens liberalen te weinig terechtkomen van het eigen beleid. Bovendien zouden ze te veel geld kosten. VVD-Kamerlid Mark Harbers zei donderdag zich in dit beeld 'niet te herkennen'

De VVD wil dit bericht niet bevestigen. Wat de PvdA betreft verandert er niets. Volgens Nijboer blijven de sociaaldemocraten 'de uitgestoken hand verwelkomen'. De coalitiepartijen VVD en PvdA zijn in de Senaat aangewezen op steun van de oppositie, omdat ze daar geen meerderheid hebben.

Debat
Het debat met Dijsselbloem en Kamp gaat over de ontwerpbegroting voor 2014 die het kabinet volgens EU-afspraken naar Brussel moet sturen. Die bevat een gat van ruim 1 miljard euro. Dat komt omdat het kabinet woensdag in het zorgakkoord de nullijn voor medewerkers in de zorgsector definitief van tafel heeft gehaald, waardoor het 1,1 miljard misloopt.

De oppositie schamperde donderdag over dit begrotingsgat. Volgens Wouter Koolmees van D66 'hobbelt het kabinet van akkoord naar akkoord en laat het een spoor van ongedekte cheques achter'.

Nijboer onderstreepte overigens dat de PvdA wil vasthouden aan de EU-afspraak dat het begrotingstekort volgend jaar nog hooguit 3 procent mag bedragen.

Ook de VVD eist dat het gat wordt gedekt. Volgens Harbers moet het kabinet daar 'morgen mee aan de slag'.Een deel van de oppositie wil dat de 3-procentslimiet van Brusel wordt losgelaten omdat te veel bezuinigen de economie schaadt. PVV'er Teun van Dijck betitelde het kabinet als 'slaven van Brussel'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden