PvdA blijft de grootste fractie in Zuidoost

Lijsttrekker Marcel La Rose van de PvdA in Zuidoost. Foto Amaury Miller Beeld
Lijsttrekker Marcel La Rose van de PvdA in Zuidoost. Foto Amaury Miller

AMSTERDAM - Het bestuur van Zuidoost blijft stevig in handen van de PvdA. Hoewel de absolute meerderheid van de afgelopen vier jaar verloren ging, blijft de partij met twaalf van de 29 zetels verreweg de grootste fractie in de deelraad.

Winst was er voor de gecombineerde lijst van D66 en Onafhankelijk Zuidoost, die samen vijf zetels in de wacht sleepten. Ook GroenLinks deed goede zaken met een verdubbeling van de huidige twee zetels. Jongerenpartij Bijlmerstyle haalde net geen zetel.

Lijsttrekker Marcel La Rose van de PvdA roemde de rol die Bijlmerstyle in de campagne heeft gespeeld. ''Jullie hebben de politiek in Zuidoost een wake-up call gegeven. Wij blijven in de komende periode graag met jullie in gesprek.'' Voorman Robert Coblijn van Bijlmer-style zei teleurgesteld te zijn over de opkomst van amper veertig procent. ''Ik heb gemengde gevoelens. Het is jammer dat we het niet hebben gehaald, maar de positie van de jongeren staat nu wel op de agenda.''

Gesprek van de avond was de blunder met het stemformulier waarop de naam van lijstduwer Eric van der Burg van de VVD ontbrak. Een fout van de gemeentelijke Dienst Persoonsgegevens, die op het laatste moment de naam van een andere VVD-kandidaat had aangepast. Als gevolg van deze wijziging viel de naam van de lijstduwer over de rand, zonder dat dit werd opgemerkt. Van der Burg ontdekte de fout zelf als eerste toen hij vroeg in de ochtend zijn stem wilde uitbrengen.

De getergde lijsttrekker Emile Jaensch liet weten dat hij in de komende dagen de uitslagen zal bestuderen om daarna mogelijk bezwaar aan te tekenen tegen de uitkomst. Dit zou kunnen betekenen dat de inwoners van Zuidoost binnen dertig dagen opnieuw de gang naar de stembus moeten maken. Bij de andere partijen houdt niemand rekening met dit scenario, ook omdat de meeste kiezers het de VVD vermoedelijk niet in dank zullen afnemen dat zij nog eens moeten komen opdraven.

De PvdA begint vandaag in elk geval met de gesprekken met andere partijen om te kijken of er een coalitie te smeden valt. De huidige coalitie van PvdA en VVD behoudt een krappe meerderheid, maar mede gezien de zware bezuinigingen die eraan zitten te komen, wordt gezocht naar een derde partij. Dat zal waarschijnlijk of GroenLinks zijn, of D66-OZO. (PATRICK MEERSHOEK)
Foto Amaury Miller

Lees hier alles over de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam
Bekijk de volledige uitslag

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden