PvdA blij met FNV-plan arbeidsduurverkorting

Het FNV-voorstel om 60-plussers gedeeltelijk te laten stoppen met werken om plaats te maken voor jongeren is een 'mooi plan'. PvdA-Tweede Kamerlid Mariëtte Hamer zei dat woensdag in een overleg met minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken over de jeugdwerkloosheid. Ze riep het kabinet op om het serieus te nemen.

Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher tijdens een algemeen overleg met de leden van de Tweede Kamer Beeld anp
Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher tijdens een algemeen overleg met de leden van de Tweede KamerBeeld anp

De FNV wil arbeidsduurverkorting inzetten voor de periode tot 2016. Ze wijst erop dat jongere werknemers door de economische crisis moeilijk weer aan de slag komen als ze werkloos worden. De vakcentrale heeft haar voorstel, waarin ook sprake is van deeltijd-WW, ingebracht in het sociaal overleg met werkgevers.

Hamer wees erop dat zij in het verleden ook voor een dergelijk 'generatiepact' heeft gepleit. Desgevraagd voegde ze eraan toe dat ze geen oordeel heeft willen uitspreken over alle onderdelen van het FNV-plan. 'Ik zeg niet dat arbeidsduurverkorting in alle sectoren en alle omstandigheden de oplossing is. Het is goed dat de FNV aandacht besteedt aan de werkloosheid van jongeren en ouderen en de samenhang daartussen, maar ik ga nog geen plussen en minnen geven bij de afzonderlijke voorstellen.'

Asscher wilde niet reageren het het FNV-voorstel om het sociaal overleg niet te doorkruisen. Ook de werkgevers wilden er niet op ingaan.

Het overleg van de Kamer met Asscher ging over de aanpak van de jeugdwerkloosheid. Alle fracties toonden zich ingenomen met de benoeming van Mirjam Sterk tot ambassadeur voor de jeugdwerkloosheid. Het vroegere CDA-Kamerlid moet onder meer bij gemeenten en werkgevers gaan aandringen op werkplekken voor jongeren.

Asscher vond het niet zinnig om nu in te gaan op financiële wensen uit de Kamer voor de strijd tegen de werkloosheid. Hij wil eerst de uitkomst van het sociaal overleg afwachten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden