Update

PvdA blaast links college Nijmegen op

De Waalkade in Nijmegen. In 2002 kreeg Nijmegen als enige grote stad in Nederland een volledig links college, wat de stad de bijnaam 'Havana aan de Waal' opleverde. Foto ANP

NIJMEGEN - Nijmegen heeft geen college van burgemeester en wethouders meer. Het bijzondere, linkse huwelijk van GroenLinks, PvdA en SP is uiteengespat. Het college botste dinsdag met de raad over een collegevoorstel voor verhoging van de onroerendezaakbelasting (ozb) met vijf procent. De PvdA-fractie steunde dit voorstel niet en stond hierdoor lijnrecht tegenover coalitiegenoten GroenLinks en SP. De PvdA vond dat de gemeente de burger te veel vroeg.

Het college liet daarop weten niet meer verder te kunnen. Burgemeester Thom de Graaf gaat onderzoeken hoe de stad zo kort voor de gemeenteraadsverkiezingen, in maart 2010, moet worden bestuurd. De meest voor de hand liggende optie lijkt dat het college demissionair verdergaat tot na de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart. Demissionair de bestuurlijke taken uitvoeren betekent echter ook dat het college de ozb met slechts 0,5 procent mag verhogen in plaats van vijf procent.

De PvdA toonde zich verbaasd over de val van het college. Volgens voorzitter Rutger Zwart van de Nijmeegse fractie is er geen sprake van wrijving tussen PvdA-wethouder Paul Depla en de fractie. Depla liet weten dat hij erg gehoopt had dat de PvdA de begroting zou steunen. ''De 1,9 miljoen die met de lastenverlaging gemoeid is, zal nu uit de reserves moeten komen. Dat is jammer, want er komen nog zware tijden aan waarin we het geld hard nodig hebben,'' zegt hij.

In 2002 kreeg Nijmegen als enige grote stad in Nederland een volledig links college, wat de stad de bijnaam 'Havana aan de Waal' opleverde. Links gebruikte de term als troetelnaampje, tegenstanders gebruikten het als scheldnaam en waren minder enthousiast over de vele 'groene' maatregelen.

Het eerste linkse college deed het over het algemeen goed. Nieuw elan was zichtbaar, bijvoorbeeld in de aanpak van zwaar verouderde stadswijken. Nijmegen haalde verschillende keren de publiciteit met uitgesproken groene raadsbesluiten, zoals het weren van suv's uit de binnenstad. Dat ging overigens na landelijk hoongelach niet door. De drie collegepartijen behaalden in 2006 met vlag en wimpel een nieuwe verkiezingsoverwinning.

Maar de flair van het eerste linkse college kwam niet meer terug. Ondernemers en zakenlui in de stad begonnen steeds harder te mopperen over hoge lasten en het verkeersinfarct. Affaires volgden elkaar op. Eerst rond PvdA-kroonprins Paul Depla, die een misstap beging. Hij kwam in opspraak toen hij zich in de fietsenkelder van het stadhuis oraal liet bevredigen door een VVD-raadslid.

Enkele maanden geleden moest de SP-wethouder van Financiën het veld ruimen, nadat gebleken was dat schouwburgdirecteur Albert Krielen zichzelf kon verrijken met een torenhoog inkomen voor een deeltijdbaan. GroenLinks en SP konden elkaar nog wel vinden, maar de PvdA liep steeds vaker uit de pas. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden