PvdA Amsterdam gaat armoede te lijf

De armoedebestrijding moet zich volgens de partij onder meer richten op het meer bekend maken van mensen die nu nog onzichtbaar in armoede leven. Foto ANP Beeld
De armoedebestrijding moet zich volgens de partij onder meer richten op het meer bekend maken van mensen die nu nog onzichtbaar in armoede leven. Foto ANP

AMSTERDAM - Als het aan de Amsterdamse afdeling van de PvdA ligt, is in 2015 ten minste de helft van de stadsbewoners die nu nog in hardnekkige armoede leeft, uit deze schrijnende situatie. Ook moeten alle Amsterdammers aan het werk. Wie dat niet lukt, doet vrijwilligerswerk of zit in een reïntegratietraject. Dit staat te lezen in het verkiezingsprogramma dat de sociaaldemocraten dinsdagavond aan hun leden presenteren.

Optimisme, idealen en ambitie zijn de drie pijlers voor de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar. De PvdA is momenteel de grootste politieke partij in Amsterdam. Het programma, waarover de leden eind november nog moeten stemmen, staat bomvol actiepunten. ''Er is heel veel werk aan de winkel'', stelt de programmacommissie.

Armoedebestrijding
De partij zet zich in voor een sterke economie. Zo moet een belangrijk deel van het geld uit de verkoop van Nuon worden geïnvesteerd in bijvoorbeeld duurzaamheid, creatieve industrie, ICT, zorg en transport en logistiek. Om meer mensen aan het werk te helpen, wil de PvdA bij gemeentelijke aanbestedingen eisen dat 5 procent van het werknemersbestand bestaat uit mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

De armoedebestrijding moet zich volgens de partij onder meer richten op het meer bekend maken van mensen die nu nog onzichtbaar in armoede leven. Mensen mogen niet langer uit schaamte financiële steun missen die hun toekomt.

Ook andere bekende stokpaardjes van de Amsterdamse sociaaldemocraten komen in het programma terug. Zo wil de partij alle zeilen bijzetten om alle jongeren in de stad van ''excellent onderwijs'' te voorzien en toegang te geven tot sport.

De aanpak op de Wallen, het zogeheten 1012-project, wordt voortgezet. Verder wil de PvdA de Bibob-procedure, waarbij wordt gekeken of vergunningen kunnen worden gebruikt voor criminele acitiviteiten, per sector toepassen. Nu geldt in alle branches dezelfde aanpak, of het nu een kapper, een seksexploitant of een beursgenoteerd bedrijf betreft. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden