Update

PvdA: aanknopingspunten om salarissen aan te pakken

De PvdA ziet in het rapport van de commissie-Meurs over de lonen van medisch specialisten 'aanknopingspunten' om hun salarissen omlaag te brengen. Dat zei Tweede Kamerlid Lea Bouwmeester na de presentatie van het rapport.

Lea Bouwmeester. Beeld ANP
Lea Bouwmeester.Beeld ANP

De PvdA ziet in het rapport van de commissie-Meurs over de lonen van medisch specialisten 'aanknopingspunten' om hun salarissen omlaag te brengen. Dat zei Tweede Kamerlid Lea Bouwmeester woensdag na de presentatie van het rapport.

De commissie, onder leiding van hoogleraar Pauline Meurs, stelt dat het zeer lastig is om medisch specialisten te verplichten om in loondienst in ziekenhuizen te gaan werken. Wel is het een optie om zelfstandig werken financieel minder aantrekkelijk te maken door bijvoorbeeld fiscale maatregelen te treffen.

Daar voelt Bouwmeester ook wel wat voor. 'Dat is een manier waarop we de lonen omlaag kunnen brengen', stelt ze. Haar partij wil dat medisch specialisten in loondienst komen, maar formuleerde in het verkiezingsprogramma niet hoe dat precies moet gebeuren. 'Het gaat er uiteindelijk om dat het geld naar de zorg gaat en niet naar de lonen van de artsen. Dat is het doel.'

De VVD, waarmee de PvdA op het moment om de tafel zit om te praten over een toekomstige coalitie, is tegen het verplicht in loondienst nemen van specialisten. Bouwmeester ging niet in op de onderhandelingen, maar stelde wel dat beide partijen vinden dat geld aan de zorg moet worden besteed en niet aan de salarissen. 'Daar kunnen we elkaar vinden', aldus de politica.

VVD
VVD-Kamerlid Karin Straus vindt dat de commissie de feiten helder op een rijtje heeft gezet. Ze stelt dat het aan ziekenhuizen of specialisten zelf is om te bekijken in welke vorm ze willen samenwerken. De verschillen in de zorg vragen om maatwerk, aldus Straus.

Wel is het belangrijk dat de salarissen van medisch specialisten als eerlijk worden ervaren; ze worden immers betaald met publiek geld, vindt Straus. 'Hier ligt een grote verantwoordelijkheid voor de beroepsgroep zelf', stelt ze.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden