PvdA aan de slag met 'zoutwet'

Om zeker te weten dat het echt wat wordt met de afspraak om minder zout in voedsel te verwerken, komt de PvdA met een wetsvoorstel. Tweede Kamerlid Agnes Wolbert kondigde dat vandaag aan.

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) sloot afgelopen week een akkoord met de voedingsindustrie. Een van de doelen is dat het zoutgehalte in producten omlaag gaat.

Net als de Consumentenbond vinden PvdA, SP, D66, CDA en ChristenUnie deze afspraken te vrijblijvend. Voor PvdA-Kamerlid Wolbert reden om zelf aan de slag te gaan. Zij wil dat de Kamer naar de wet kan grijpen als de uitvoering van het akkoord niet opschiet.

Wolbert: 'We zijn nu al jaren op weg. Nederlanders krijgen zonder dat ze het kunnen beïnvloeden gemiddeld 8 gram zout binnen in plaats van de aanbevolen 6 gram. Wij willen de aanpak van de minister kracht bijzetten. Als de gemaakte afspraken niet werken, dienen we de wet in.' Omdat bedrijven volgens haar wel degelijk stappen zetten, wilde Schippers vorig naar nog niet denken aan wetgeving.

Arno Rutte (VVD) voelt er niets voor om wettelijk te regelen hoeveel zout iemand binnenkrijgt. 'Hoeveel zout iemand binnenkrijgt, hangt erg af van wat iemand eet en of ie naar de snackbar gaat bijvoorbeeld. Bovendien hebben we een open economie en komen er spullen het land binnen. Een blikje knakworstjes uit Frankrijk kunnen we niet weren, maar moet je nou andere normen laten gelden voor de knakworsten van hier?'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden