Puzzelen om Top 600 uit te breiden tot goede Top 1000

In een eerste stap om de Top 600 van gewelddadige jonge criminelen tot een Top 1000 uit te breiden, dragen alle zeven stadsdelen van Amsterdam en vijf buurgemeenten elk een top 10 aan van jongens die dreigen de misdaad in te glijden.

Burgemeester Eberhard van der Laan. Beeld anp

Dat zegt burgemeester Eberhard van der Laan, die dat plan deze week als hamerstuk door het college van b. en w. loodste. 'Het is fijn dat de politiek zo blij is met onze Top 600-aanpak dat ze die tot Top 1000 wil uitbreiden, maar dat is een moeilijke puzzel,' zegt Van der Laan.

'We willen niet de criteria oprekken waardoor de Top 600 zich vanzelf vult tot een Top 1000, want de huidige criteria staan als een huis. We willen dat de politie, de zorg en besturen elk hun tien negatieve high potentials aandragen.'

Zodra op die manier de eerste groep van 120 jongens is verzameld, veelal tussen de veertien en achttien jaar, zullen deskundigen die groep analyseren en objectieve criteria opstellen waarmee naast de gewelddadige criminelen in de Top 600 een extra probleemgroep van zo'n vierhonderd jongens is te selecteren.

Stapsgewijs
De criteria moeten vanzelfsprekend standhouden voor de rechter, want het betekent voor een jongen (het gaat vooral om jongens) nogal wat op zo'n lijst te staan en zeer intensief onder handen te worden genomen.

'Laatst was ik op werkbezoek in de Dapperbuurt, waar op een pleintje bij een school een stuk of twintig jongens hingen,' zegt Van der Laan. 'Zeg dat van hen zeventien alleen maar gewoon stout zijn en drie volgens de politie echt nasty zijn, met de potentie in de harde criminaliteit te belanden. Die jongens wil je van dat afglijden weerhouden. Voor hen moeten we de criteria verfijnen, want de normen moeten eerlijk en eenduidig zijn.'

De Top 1000 zal zo stapsgewijs tot stand komen. Van der Laan: 'We nemen de tijd om het slim te doen. Net als bij de Top 600 zal de aanpak voor de nieuwe groep altijd een combinatie zijn van straf en zorg, want dáárin schuilt het succes.'


Lees vandaag (6-12) meer in Het Parool: 'Veel blijven op het rechte pad'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden