Interview

Pussy Riot in Amsterdam: 'Alweer die vraag over jullie koning?'

Pussy Riot, de groep feministische activisten tegen president Poetin, vindt de Winterspelen in Sotsji nu al mislukt. De leden Nadezjda Tolokonnikova en Maria Aljochina, inmiddels ruim een maand vrij, zijn op bezoek in Amsterdam.

Maria Aljochina (links) en Nadezjda Tolokonnikova, de twee bekende leden van Pussy Riot, in Amsterdam.Beeld Amaury Miller

'Verscheidene wereldleiders hebben gezegd dat ze niet komen. En dat is slecht voor Vladimir Poetin. En wat slecht is voor Poetin, is goed voor Rusland,' aldus Nadezjda Tolokonnikova (24). Maria Aljochina (25) voegt eraan toe dat de Russische president daarom tot de amnestieregeling is overgegaan waaronder zij en Tolokonnikova eind vorig jaar zijn vrijgekomen. 'Het is pr,' zegt ze. 'Om zijn Spelen te redden, zodat er nog íemand zou komen. Anders was hij heel verdrietig geweest.'

Jullie koning
Amsterdam, daarvoor Singapore en Parijs en de komende dagen Dublin, Stockholm en New York: als Tolokonnikova en Aljochina donderdagavond om half elf, met koffertje, het pand van Amnesty International inrollen aan de Keizersgracht, zijn ze doodmoe. 'Echt iedereen vraagt wat we ervan vinden dat jullie koning naar de Spelen in Sotsji gaat,' verzuchten ze na de eerste vraag. De twee hebben er duidelijk weinig zin meer in op dit tijdstip. Maar als blijkt dat er enkele Russisch sprekende mensen in het pand zijn, ontdooit de boel een beetje.

Wat ze dus vinden van die koning? 'De Nederlandse delegatie moet de mensenrechtensituatie in Rusland aan de kaak stellen,' zegt Tolokonnikova. 'Rusland geeft zo veel geld uit aan de Spelen, maar dat zou moeten worden besteed aan het verbeteren van de leefomstandigheden van Russen.' De maanden in de strafkolonie hebben Tolokonnikova en Aljochina - beiden veroordeeld voor hooliganisme na een 'punkgebed' in de Christus de Verlosserkathedraal in Moskou - er niet milder op gemaakt.

Filmweekeinde
Bang voor de toorn van Poetin? 'Het is dom om bang te zijn,' zegt Tolokonnikova. 'Ik denk daar niet over na.' Ook Aljochina 'peinst er niet over' met de kunstprojecten waarmee Pussy Riot bekend is geworden te stoppen. De punkgebeden zijn inmiddels legendarisch, maar Tolokonnikova en Aljochina hebben meer gedaan, blijkt onder andere in de film 'Pussy Riot - A Punk Prayer'. Die wordt vanavond vertoond in een uitverkochte Balie tijdens het filmweekeinde van Human Rights Watch. De mensenrechtenorganisatie nodigde het tweetal uit.

In de documentaire zien we onwelwillende agenten die in naam van de kunst in de Moskouse metro spontaan onder zoenen worden bedolven en een zwangere Tolokonnikova die met een ander kunstcollectief meedoet aan een orgie in het Biologiemuseum in Moskou.

Symbolische daad
Momenteel richt Pussy Riot zich op minder choquerende vormen van protest. Zo ondertekenen ze bij Amnesty als symbolische daad een petitie met 130.000 handtekeningen waarin is opgeroepen tot hun vrijlating. In New York volgt volgende week een lezing en verschijnen de twee met Madonna tijdens een concert. Sinds het verblijf in de strafkolonie zetten Tolokonnikova en Aljochina zich in voor de positie van Russische gevangenen.


Lees vandaag (31-1) meer in Het Parool

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden