PlusProefwerk

Punjab Express (5)

Elke recensent droomt ervan die ene verborgen parel te vinden, waar men voor weinig de sterren van de hemel kookt. Bij Punjab Express kwam die droom helaas niet uit.

Gilles van der Loo
null Beeld Eva Plevier
Beeld Eva Plevier

De Van Limburg Stirumstraat is een van die Amsterdamse straten waar je je even in Utrecht Overvecht kunt wanen. Om de jarentachtigbouw wat aan te zetten zijn grote delen van de straat voorzien van gaanderijen met betonnen kolommen, die de burger wellicht een beschutte winkelervaring hadden moeten bieden, maar buiten de teken­tafel averechts werken.

Onder het laatste stukje colonnade voor het plein zit Indiaas/Surinaams eethuis Punjab Express, waar we door een tip gekomen zijn. Al bij het zien van de gecapitonneerde bankjes flakkert in mij de hoop een verborgen parel aan te treffen.

Zoals bij elke echt verborgen parel moeten we natuurlijk door de wat vermoeide façade van de vijftiger achter de toonbank heen prikken. We helpen onszelf aan water uit de koelkast-met-schuifdeur en gaan zitten met de menukaart, waaruit we van de Surinaamse kant een telo (cassave) met bakkeljauw (klipvis) en een bakbanaan met pindasaus bestellen. De bruine bonen met rijst en de pom die we eigenlijk willen, blijken nog niet klaar.

De telo (€5,50) is voor het frituren te kort gekookt, waardoor de cassave log en dicht gebleven is. Wat je wilt is dat die wortel zó ver gegaard wordt dat hij vol barsten zit, wat hem dan bij het frituren veel krokanter maakt.

De baka bana (€1,50) is helaas voorgebakken en opgewarmd in een magnetron: het gefrituurde beslag hangt als een los vel om de gare bakbanaan, iets waar de prima saus niets meer aan kan redden.

Het is moeilijk te begrijpen waarom veel Surinaamse zaakjes dit doen. De beste baka bana at ik in de markthal van Paramaribo bij een van de kleine warungs die daar op een rijtje aan de rivierkant zitten. Toen ik de kokkin vroeg waarom je op zo veel plekken slappe bakbanaan krijgt, zei ze dat daar maar één antwoord op was: luiheid.

Staafmixer
Van de Indiase kaart beginnen we met een dal (linzensoep €4,00), die zelfs voor dat bedrag karig aandoet. Hij is dun als water en we komen geen hele linzen tegen, waardoor we sterk vermoeden dat er een staafmixer in de soeppan is gegaan.

Gilles van der Loo Beeld Ook Verschuren
Gilles van der LooBeeld Ook Verschuren

Verder is er zó losjes met de kurkuma (geelwortel) gestrooid dat we die boven alles uit proeven, en dat kan niet de bedoeling zijn. We maken ons ernstig zorgen. Gaat dit zaakje wel een parel worden?

Verloren slaap inhalen
Dan wordt een mandje naanbrood gebracht, knallendheet en recht uit de tandoor (kleioven). De platbroden zijn lichtjes ingesmeerd met geklaarde boter; hun geur van gist en melkvet maakt dat ik mijn hoofd in dat mandje wil leggen om alle verloren slaap van de laatste jaren in te halen, maar we moeten door.

De kip tandoori (€11,00) is al even goed: sappig, fris en pittig, met precies het goeie zweem van houtskoolvuur. We halen opgelucht adem, we zijn hier niet voor niets gekomen. Maar beter dan het platbrood en de tandoorikip wordt het vanavond niet. Het lam Biryani (€13,50) is zó zout en de specerijendichtheid in de rijst zó hoog dat we het na een paar happen voor gezien houden.

Best
Het naanbrood. En de kip Tandoori.

Minder
De baka bana. Frituur die dingen à la minute, of serveer ze niet.

Opvallend
Het zoutgehalte in de gerechten van Punjab Express is écht te hoog.

Biryani hoort als een paella bereid te worden en eet je in India vaak op bruiloften en partijen. Idealiter koekt de rijst een beetje aan op de bodem en tegen de wanden van de pan, waar dan een heerlijk laagje ontstaat, een concentraat van smaken in een verder niet te zwaar gerecht.

Dat ze in een klein eethuis als dit niet voor elke bestelling een schaal op het vuur zetten rekenen we ze niet aan, maar die specerijenverzadiging en het hoge zoutgehalte zijn moeilijk te vergeven.

We zetten door met een kip vindaloo (€13,00). De vindaloo van Punjab Express is niet zo heet als in Engeland en of hij dicht bij het origineel uit Goa komt kan ik je niet vertellen, maar onmiskenbaar is dat ook hier weer te veel zout in zit.

Verder valt op dat er flinke stukken aardappel bij het vlees zijn gegaan om de winst een handje te helpen, wat met zo'n kleine portie wel wat pijnlijk is. De ellenlange basmatirijst die meegeserveerd wordt, is weer erg lekker.

Overdosis zout
Omdat we inmiddels snakken naar koud bier, rekenen we af en zetten koers naar het café op de hoek om onze teleurstelling en de overdosis zout weg te spoelen. Bij Punjab Express kun je tot elf uur 's avonds prima kip tandoori bestellen met erg lekker naanbrood erbij, maar een parel is dit zaakje helaas niet.

Vorige Proefwerken
Girassol

Flora (8)
Brasserie Van Baerle (8)

Welke restaurants in uw buurt kwamen aan bod in Proefwerk? Het Parool zette alle recensies sinds begin 2015 op de kaart. Klopt er iets niet? Is een restaurant inmiddels gesloten? Mail ons dan.

Punjab Express

Van Limburg Stirumstraat 71
1051 BA, Amsterdam

020 6820017
proef-azie.nl

Dagelijks
12.00-23.00 uur

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden