Plus

Puna.nl viert jubileum: 'Ik wil jullie helemaal kapot zien gaan'

Het tienjarig bestaan van Puna.nl, de grootste hiphopsite van Nederland, werd zondag in de Melkweg gevierd met optredens van de grootste rappers van het land en jong talent.

Rajko Disseldorp
Jiggy Djé (l) van Great Minds: 'Sommige van die andere websites zijn kut, want ze zijn Puna niet.' Beeld Mats van Soolingen
Jiggy Djé (l) van Great Minds: 'Sommige van die andere websites zijn kut, want ze zijn Puna niet.'Beeld Mats van Soolingen

Ares, de twintigjarige rapper uit Oosterhout, mag de verjaardag van Puna.nl openen om kwart voor vier in de middag. Hij komt het podium opgerend met een staartje in zijn haar én een bontjas aan. De zaal is volledig gevuld en het publiek rapt elke zin van de rapper mee.

Ares behaalde in 2012 de finale van The Next MC, een talentenjacht voor rappers van BNN en sindsdien geldt hij als één van de grootste beloften. Dat hij de dag moet openen, daar lijkt hij niet zo blij mee te zijn.

De realste rapper
Met enig sarcasme: "Shout out naar Puna dat ze de realste rapper van Nederland als eerste in de line-up plaatsen, zodat zo min mogelijk mensen weten wie de realste rapper is."

Puna.nl is de grootste hiphopsite van Nederland. De oprichters, Thomas Abera (33) en Adai O'Bryan (33) groeiden samen op in Amsterdam-Zuidoost en begonnen de website tijdens hun studie.

Ondertussen heeft Puna.nl maandelijks 600.000 unieke bezoekers en tussen de 3 en 4 miljoen pageviews per maand. De website levert een dagelijkse stroom van berichten over Nederlandse, maar ook internationale hiphop. Het zijn korte updates over een nieuwe single, een radio-optreden of de bekendmaking van de tracklist van een aankomend album.

Anbu Nevlo
De shows in de Melkweg zijn verdeeld over drie zalen: de grote zaal Max, kleine zaal OZ en bovenzaal Upstairs. Van half vier in de middag tot half twaalf in de avond treden er doorlopend 31 acts op.

Onder anderen Hef, Crooks, Adje, Cho, Broederliefde, Lijpe, Bokoesam, SBMG en Yung Internet spelen allemaal twintig tot dertig minuten. In de zaal Upstairs is er ruimte voor de 'upcoming acts', waarbij vooral Anbu Nevlo, de rapgroep uit Venlo, opvalt.

Weer los
In maart trad de rapgroep nog op in de Q-Factory in Amsterdam, als voorprogramma van Ares. De kleren gingen toen uit, de rappers stonden op de tafel van de dj en ze riepen het publiek het podium op. En toen moest de show van Ares nog beginnen.

Vandaag gaat het bij de rapgroep weer los. Anbu Nevlo doet tot nu toe nog alles in eigen beheer en de videoclips op YouTube hebben ondertussen honderdduizenden views. De groep maakt vooral indruk door rapper en producer Jiri11, die met zijn lange dreadlocks en bijzondere flow de zaal met gemak meekrijgt

In de avond zijn de hoogtepunten te vinden in de grote zaal van de Melkweg. Zeker wanneer Great Minds het podium betreedt. De groep, die bestaat uit rappers Sticks, Jiggy Djé en Winne, bracht in 2013 een gelijknamig album uit. Daarna werd er nog een losse track uitgebracht, maar sindsdien is het stil rondom Great Minds.

Ze zijn Puna niet
Ze treden in deze formatie eigenlijk niet op, maar voor Puna.nl maken de rappers een uitzondering. De fans in de zaal weten de strakke show te waarderen.

Jiggy Djé: "Is er leuke hiphop hier? Is er hiphop van het niveau Great Minds hier?" Daarna heeft hij het even over andere hiphopsites, om al snel lachend zijn eigen verklaring te geven waarom Puna.nl de grootste hiphopsite is: "Sommige van die andere websites zijn kut, want ze zijn Puna niet."

Gouden kettingen
Ronnie Flex is de afsluiter van de dag. "Ik wil jullie helemaal kapot zien gaan", roept hij vanachter het podium. De rapper treedt vol toewijding en bravoure op, alsof zijn leven ervan afhangt. In de eerste tien minuten beweegt hij zo erg met zijn hoofd dat twee van de drie gouden kettingen om zijn nek kapot op de grond vallen.

Een fles alcohol gooit hij per ongeluk over de dj-tafel.

Halverwege de nummers breekt hij ze af en vraagt hij aan de dj of hij weer iets anders mag doen, zijn shirt is ondertussen al uit en zijn broek hangt op zijn knieën.

Indrukwekkend
Wanneer hij zelf op de grond is gevallen en even op de grond blijft zitten, met zijn hoofd in zijn handen, vraag je je als toeschouwer af of het allemaal wel goed met hem gaat. Maar toch is het indrukwekkend te zien hoe volledig hij zich geeft.

Bij Great Minds trouwens, kreeg een jongetje van twaalf jaar tijdens het nummer Spaanse vlieg van Sticks de microfoon. En hij wist feilloos het refrein te zingen. Jiggy Djé was onder de indruk: "De jongste guy hier rapt gewoon met ons mee. You're the future, man."

Lees terug: Hiphopplatform Puna.nl bestaat tien jaar: 'Het gaat om de muziek' [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden