Puinhoop bij belasting door acties

AMSTERDAM - In heel Nederland was het maandag een puinhoop bij de Belastingdienst.Door vastgelopen cao-onderhandelingen voerden de vakbonden actie. Over twee weken gaat ook de belastingtelefoon dicht, dreigen ze.

Bij elf van de dertien belastingkantoren werd gisteren de telefoon niet opgenomen. Alleen bij de Belastingtelefoon en de kantoren in Eindhoven en Nijmegen/Arnhem werd normaal gewerkt. Volgens de vakbonden konden bij de laatste twee vestigingen onder druk van de tijd geen acties worden georganiseerd.

''Volgende week sluiten ze gewoon aan bij de nieuwe ronde,'' aldus een woordvoerder van AbvaKabo. ''Dan wordt bij elk kantoor twee dagen de telefoon niet opgenomen. Om te testen hoe dat gaat, is het kantoor in Heerlen deze hele week telefonisch onbereikbaar.''

Een woordvoerder van de fiscus wilde alleen zeggen dat de acties bij de Belastingdienst vertragingen kunnen opleveren. De staking komt slecht uit omdat de fiscus onlangs een campagne is gestart waarin strenge controles op de bijleenregeling worden aangekondigd. ''Het gaat om rechtvaardigheid. Dat is nu belangrijker dan het imago van de fiscus,'' aldus een woordvoerder van de bonden.

De bond dreigt met meer acties. ''Als de minister volgende week niet aan tafel wil, gaat over twee weken de Belastingdienst gewoon dicht. Er is een enorme actiebereidheid.''

De vakbonden willen dat het ministerie van Binnenlandse Zaken, dat over de ambtenarensalarissen gaat, dit jaar 2,5 procent structurele loonsverhoging geeft. Daarnaast wordt een eindejaarsuitkering van 2,3 procent geëist en een tegemoetkoming van honderd euro voor de hogere ziektekostenpremies.

De bonden willen dat dit gaat gelden voor alle ambtenaren, dus ook voor gevangenispersoneel, medewerkers van de douane, het KNMI en Rijkswaterstaat.

DE minister van Binnenlandse Zaken, Guusje ter Horst, zegt in een reactie dat ze graag tot een vergelijk wil komen. ''Er zijn onlangs in een gesprek nieuwe openingen geboden'', liet ze gisteren weten. Het gat tussen de vakbond en de minister is groot. Alles bij elkaar eisen de bonden ongeveer vijf procent loonsverhoging, de minister wil niet verder gaan dan twee procent.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden