Publieke tribune Zuid ontruimd om rumoerig protest

De politie heeft gisteravond de publieke tribune in de vergaderzaal van stadsdeel Zuid ontruimd omdat gebruikers van het Havenstraatgebied protesteerden tegen de sloop van hun loodsen. Die moeten wijken voor nieuwe woningen en bedrijfsruimtes.

Beeld Elmer van der Marel

Aanleiding voor het rumoer waren de 'pertinente onwaarheden die portefeuillehouder Egbert de Vries debiteerde', aldus Martin van Vreden van de Belangenvereniging gebruikers van het Havenstraatterrein. 'Het is het zoveelste staaltje van onbehoorlijk en onbekwaam bestuur in Amsterdam.' De belangstellenden die gisteren van de tribune werden verwijderd, wilden een time-out voordat een besluit werd genomen en klagen over een gebrek aan 'het democratische, wettelijk vastgelegde recht op participatie in de procedure'.

Zonder handgemeen
Volgens Van Vreden werden inspanningen en betrokkenheid van de verontruste gebruikers en omwonenden 'arrogant weggewuifd' door De Vries. Volgens een stadsdeelwoordvoerder liet het publiek blijken niet blij te zijn met het plan en ontstond zoveel rumoer dat de vergadering niet verder kon. De ontruiming verliep zonder handgemeen. 'Het stadsdeel stelt niemand voor voldongen feiten. Herontwikkeling van het gebied is al jaren bekend.'

Op het terrein bij gevangenis Havenstraat en het Haarlemmermeerstation staan loodsen waarin onder meer kunstenaars zitten, en een klavecimbelbouwer, een fietsenmaker, een meubelmaker, garages, een verhuizer, een bedrijf dat motoren reviseert en een bedrijf dat special effects verzorgt voor film en tv. 'Kortom, een mooie mengelmoes van kleine ondernemers die voor de nodige bedrijvigheid zorgen en daarmee bijdragen aan het economisch verkeer in de stad en de buurt,' aldus de belangenvereniging.

Ophef
Ondanks alle ophef nam de stadsdeelraad het voorstel tot herontwikkeling aan en gaat het nu naar de gemeenteraad. Reeds in 2011 maakte de gemeente bekend in stadsdeel Zuid tot 2019 4500 woningen te willen bouwen, waaronder vijfhonderd in een nieuwbouwcomplex in de Havenstraat. Nog onduidelijk is wanneer sloop en nieuwbouw beginnen. Dat zal vanwege de economische crisis waarschijnlijk gefaseerd gebeuren.

 
Er ontstond zoveel rumoer dat de vergadering niet verder kon
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden