Publieke omroep Spanje vraagt Eurovisie-kandidate 'alsjeblieft niét te winnen'

De Spaanse kandidate voor het Eurovisie Songfestival, Pastora Soler, heeft gisteren bekend dat de publieke omroep van haar land haar op het hart heeft gedrukt om 'alstublieft niet te winnen in de finale'. Die vindt morgen plaats in het organiserende land Azerbeidzjan.

Elise Kuit
Pastora Soler tijdens een repetitie voor haar optreden op het Eurovisiesongfestival. Beeld AFP
Pastora Soler tijdens een repetitie voor haar optreden op het Eurovisiesongfestival.Beeld AFP

De reden voor de oproep heeft alles te maken met de slechte economische toestand waar Spanje momenteel in verkeert. Het land van de winnende kandidaat draait namelijk op voor alle organisatie-kosten die het festival met zich meebrengt. Dat schrijft Le Monde vandaag.

'Ze zeiden: alstublieft! Win niet!', verkondigde Soler op een smalende toon tegen radiozender ABC Punto Radio. De zangeres ging op serieuzere toon verder om te vertellen dat het festival de directie van TVE, de publieke omroep van Spanje, slapeloze nachten bezorgd. 'Ik denk niet dat dit jaar het geschikte moment is om te winnen, noch voor Spanje noch voor TVE', voegde de kandidate er nog aan toe. 'Het festival kost natuurlijk enorm veel geld'.

Olie-inkomsten
Volgens Soler weet iedereen dat Azerbeidzjan, het gastland van het Eurovisie Songfestival van dit jaar, de kosten kan ophoesten wegens de grote olie-inkomsten die het land geniet. 'Maar wij, wij hebben dat soort geld gewoonweg niet. Wij moeten eerst uit onze huidige malaise komen', voegde de Spaanse nog aan het gesprek toe. Soler gaf wel toe te hopen bij de vijf finalisten te eindigen.

De 33-jarige zangeres neemt deel aan het zangfestival met het nummer Quedate conmigo (Blijf bij mij). Spanje maakt deel uit van de lijst landen die een officiële notering hebben voor de finale van de wedstrijd. Die lijst bevat alle landen die een aanzienlijke (financiële) bijdrage hebben geleverd om het Eurovisie Songfestival te kunnen realiseren.

Een regel die overigens zeer omstreden is, voornamelijk bij de kleinere landen die eveneens deelnemen, maar vaak niet in staat zijn veel geld neer te tellen voor hun kandidaten.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden