Publieke omroep moet mes zetten in programmasites

Publieke omroepen moeten het aantal websites rond programma's in 2016 drastisch terugbrengen. De NPO stelt voor websites te schappen als ze minder dan 100.000 bezoekers per maand trekken.

null Beeld anp
Beeld anp

Directeur televisie Frans Klein van de NPO zei vandaag dat de omroepen momenteel ongeveer honderd van de zeshonderd websites actief bijhouden en verversen, waarop onder meer de programma's versnipperd zijn terug te kijken. Daar blijven er vijftig van over.

Websites die mogen blijven zijn van de consumentenprogramma's Kassa, Radar en de kennisquiz De Slimste Mens, omdat ze veel publiek trekken en erg interactief zijn. De NPO wil versnippering voorkomen. ,,Wat we niet willen is op twintig terreinen een NPO gemist-dienst introduceren. Dat gaan we beter ordenen'', zei Klein. ,,Sites die alleen herhalen wat er eerder te zien was, voegen niets toe'', zei Shula Rijxman, lid van de raad van bestuur.

De nieuwe strategie heeft ook gevolgen voor themaportals, zoals NPOGeschiedenis. Onderzocht wordt of deze portal bijvoorbeeld onder de website van het programma Andere Tijden kan hangen.

Pauw
Klein maakte eveneens bekend dat de talkshow Pauw van de VARA na de zomer een vervolg krijgt op NPO 1, omdat de kijkcijfers sinds de start van het latenightprogramma gestaag zijn gegroeid naar ruim 700.000 kijkers.

De NPO brengt het aantal themakanalen terug naar vijf. En de verschillen tussen de brede zender NPO 1 en het verdiepende kanaal NPO 2 worden groter. Het programma College Tour van de NTR verhuist met ingang van het nieuwe seizoen van het derde naar het tweede net.

Een van de voorstellen van de televisiedirecteur is om volgend jaar 10 miljoen euro extra te investeren in drama. Fictie is namelijk een populair genre op online- en mobiele terugkijkdiensten. Ook gaan de publieke omroepen meer programma's nog in dezelfde week op een andere dag en een ander tijdstip herhalen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden