Publiek denkt mee over oorzaak hysterische bavianen

Het publiek denkt hard mee over het apenraadsel in Emmen. Sinds maandag komen de 112 bavianen in Dierenpark Emmen nauwelijks van hun plek en eten en drinken ze bijna niet. De verzorgers hebben geen idee wat er met de dieren aan de hand is, maar veel mensen denken wel te weten waarom de bavianen zo onrustig zijn.

null Beeld EPA
Beeld EPA

De dierentuin werd afgelopen dagen overspoeld met tientallen mails en telefoontjes met mogelijke antwoorden, vertelt bioloog Wijbren Landman van het Drentse dierenpark. 'De één oppert dat er een aardbeving is geweest of een natuurramp dreigt, een ander vermoedt dat er een slang ontsnapt is', zegt Landman.

Hij kreeg een mail van iemand die zei de bavianen wel op afstand te kunnen genezen. Ook een dierentolk en paragnost hebben inmiddels hun hulp aangeboden, maar voor dat aanbod heeft het dierenpark vriendelijk bedankt.

De bioloog sluit niet uit dat de apen zijn geschrokken van een roofdier, of een bezoeker in kleding met een roofdierprint. 'Een onderzoeker liet ons weten in het wild een vergelijkbare situatie te zijn tegengekomen waarbij de bavianen dagen van slag waren na het zien van een vijand', zegt Landman.

Hoewel de bavianen ook bijna niet slapen maakt Landman zich geen zorgen over hun conditie. 'We hebben wel uit voorzorg bij de bomen en rotsen waar ze zitten extra voedsel gestrooid.'

In 1994, 1997 en 2007 deed zich in Emmen een vergelijkbare situatie voor. De verzorgers zijn er nooit achtergekomen wat er toen aan de hand was. De hysterische bavianen trekken niet meer bezoekers naar de dierentuin.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden