Plus

Psychologen ingezet tegen afval: 'Wees vriendelijk en opgewekt'

Stadsdeel West heeft een nieuwe troef ingezet om afvalproblematiek tegen te gaan: gedragspsychologen. Die moeten bewoners leren hoe ze anderen kunnen aanspreken op slecht gedrag. De eerste sessie, dinsdagavond in het Westerpark, was helemaal vol.

Josien Wolthuizen
Afval bij de Nieuwmarkt. Beeld Eva Plevier
Afval bij de Nieuwmarkt.Beeld Eva Plevier

Er was vooraf vooral scepsis over het plan. Gedragspsychologen? Kan de gemeente de containers niet gewoon legen of boetes uitdelen?

Ja, natuurlijk kan de gemeente dat, maar bewoners kunnen hun buren ook aanspreken op asociaal gedrag, is het idee.

Gedragspsychologen Eva Freling en Marc de Haan leggen tijdens vier avonden in verschillende delen van West aan bewoners uit hoe ze dit kunnen doen, zonder dat het eindigt in slaande ruzie of een aflevering van de Rijdende Rechter.

Interactie
Zo'n twintig geïnteresseerden hadden zich aangemeld voor de eerste sessie op de zolder van de Bakkerswinkel in het Westerpark, en daarmee waren alle plekken vergeven. Grotere groepen willen Freling en De Haan niet: interactie is belangrijk.

Die interactie was er de hele avond volop. Als Freling en De Haan tijdens de introductie aan de hand van een voorbeeld met smileys uitleggen dat mensen sneller het negatieve dan het positieve zien, klinken de eerste argwanende reacties al uit de zaal. Klopt dat allemaal wel?

Soms komen ze maar nauwelijks verder met hun presentatie. Freling en De Haan benadrukken dat afval op straat voor een groot deel gedragsproblematiek is, maar een fanatiek groepje bewoners voorin de zaal reageert steevast met anekdotes over asociale buren.

Stickers
Het eerste deel van de sessie blijkt bovendien vooral nuttig voor de gemeente. Het gaat onder meer over stickers die mensen tot positief gedrag moeten bewegen en voetstappen op tegels die leiden naar een grofvuilpunt. Heel handig, maar daar kunnen bewoners weinig mee.

De tips voor het aanspreken van asociale buren komen pas helemaal aan het eind aan bod. De belangrijkste: stel jezelf voor, wees vriendelijk en opgewekt en geef complimenten. "En houd er rekening mee dat mensen die aan chronische stress lijden geen ruimte in hun hoofd hebben om afval op de juiste manier aan te bieden. Spreek die vooral niet aan," aldus Freling.

Studeerkamertheorieën
"Dit is niet de realiteit," reageert bewoner Kees Kroese (63) na afloop. Hij is naar eigen zeggen 'iemand die constant mensen aanspreekt op slecht gedrag'.

"Daar word je niet blij van. Het scheelt soms niet veel of ik moet fysiek geweld ontwijken. Het interesseert mensen vaak geen reet. Toen ik las over deze avond dacht ik: wat een onzin. Daarom wilde ik weten wat ze te vertellen hebben. Het zijn allemaal studeerkamertheorieën."

Ook Lerice Roosenhoff (43) had er meer van verwacht. Ze had graag willen weten hoe ze tactvoller aan haar buren kan vertellen dat ze hun afval in de container moeten gooien.

"Ik heb niks nieuws gehoord. Het is allemaal common sense. Ik had een rollenspel beter gevonden."

Lees ook: Makkers in de strijd tegen straatvuil in De Pijp: 'Het geeft een kick'

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden