Update

PSV 'verschrikkelijk opgelucht' na deal gemeente

De directie van PSV heeft opgelucht gereageerd op de redding van de club door de gemeente Eindhoven. De supporters reageerden uitzinnig. PSV-directeur Tiny Sanders was 'verschrikkelijk opgelucht', zei hij direct na de stemming door de Eindhovense gemeenteraad over aankoop van de grond onder het stadion en trainingscomplex.

© ANP Beeld
© ANP

Volgens hem is het laatste en belangrijkste stukje van een ingewikkelde puzzel op zijn plaats gevallen. PSV kan behalve 49 miljoen van de gemeente nog bijna 30 miljoen euro aan leningen uit het bedrijfsleven tegemoet zien.

Dat de gemeenteraad bepaalde dat 5 miljoen euro van het totale bedrag niet direct naar PSV gaat maar in een spaarpot komt, maakt de club niet uit. 'Het bedrag komt uiteindelijk inclusief rente helemaal naar PSV. Het staat onze plannen niet in de weg.'

De gemeenteraad stemde in ruime meerderheid voor het plan om geld te lenen en de grond onder het stadion en het trainingscomplex van PSV te kopen. Van 43 raadsleden stemden er 29 voor, maar het voorstel heeft verdeeldheid gezaaid in de coalitiefracties PvdA en VVD en zorgde zelfs voor een permanente scheuring in het OuderenAppèl. Coalitiepartij GroenLinks stemde unaniem tegen. De PvdA-fractievoorzitter noemde het verdrietig dat de gemeente in de bres moet springen voor 'de idiotie van het grote geld, een spelletje van miljardairs en voetbalmakelaars'.

Het resultaat van de stemming zorgde voor juichende reacties onder de supporters in de raadszaal, in het stadhuis en op het Stadhuisplein. Technisch manager Marcel Brands deed er op het bordes van het stadhuis nog een schepje bovenop door aan te kondigen dat met FC Utrecht overeenstemming is bereikt over de overname van Kevin Strootman en Dries Mertens. PSV doet geen uitspraken over de transfersom, maar die bedraagt naar verluidt zo'n 13 miljoen euro.

Wethouder Staf Depla (PvdA) zegt dat met PSV afspraken zijn gemaakt over een solide financieel beleid. Het geld van de gemeente is niet bedoeld voor spelersaankopen, benadrukte hij nogmaals. Over de twee aankopen en het moment van aankondiging had hij geen mening.

Depla denkt dat PSV er beter van wordt door de grond te verkopen. 'De club was anders failliet gegaan', zei hij. PSV gaat de grond van de gemeente huren voor 2,3 miljoen euro per jaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden