Update

PSV demonstreert zijn nieuwe stijl

Afellay viert dat hij gescoord heeft. Foto ANP/Bart Brel Beeld
Afellay viert dat hij gescoord heeft. Foto ANP/Bart Brel

UTRECHT - Een toptrainer kan de neiging tot ontevredenheid nooit helemaal onderdrukken. Zelfs na de verpletterende seizoensopening van PSV in Utrecht had de perfectionist in Huub Stevens zaterdag 'toch nog wel wat minpuntjes' gezien. Hij zei het niet letterlijk, maar Stevens vond eigenlijk dat zijn ploeg het laatste halfuur een beetje had lopen lanterfanten. Of zoals FC Utrecht-trainer John van Loen het uitdrukte: ''We mogen van geluk spreken dat het vanmiddag niet zes, zeven of acht-nul is geworden.''

Het leek erop alsof PSV een laatste oefenwedstrijd tegen een amateurploeg speelde, zo gemakkelijk drukte de ploeg het krachtsverschil in stevige cijfers uit. In de rust was de wedstrijd al dood. Drie treffers in drie minuten brachten PSV aan het einde van de eerste helft op een 0-3 voorsprong. Meteen na de pauze zorgde Ibrahim Afellay met een geweldige knal voor 0-4 en konden de boeken dicht. ''In die laatste fase waren we te lichtzinnig. Toen heb ik wel wat dingen gezien die nog verbetering behoeven'', klonk Stevens streng.

Over de hele linie was hij natuurlijk wel content. ''We hebben vandaag het voetbal gezien waaraan we sinds het begin van de voorbereiding hebben gewerkt'', zei hij. Hoewel FC Utrecht zeven geblesseerden telde en soms bizar naïef verdedigde, waren spelopvatting en -uitvoering bij PSV voortreffelijk. Utrecht had werkelijk geen seconde de illusie dat er in eigen stadion iets te halen viel. PSV dicteerde, liet de bal makkelijk rondgaan en zorgde dat de posities altijd goed waren bezet.

In de warmte die het Utrechtse stadion geselde, werd al snel duidelijk dat de thuisploeg zich daarop kapot zou lopen. PSV temporiseerde goed, wisselde fases van lang balbezit en goede controle af met flitsende demarrages en acties. Vooral het drietal dat net achter centrumspits Danny Koevermans speelde (Edison Méndez, Ibrahim Afellay en Nordin Amrabat) verrichtte zoveel loopwerk dat er wel gaten móesten vallen in de verdediging van FC Utrecht.

PSV gaf bijna een uur lang een ware demonstratie van de nieuwe stijl, die Stevens erin wil brengen. Dit beweeglijke elftal, met opkomende backs en een inschuivende libero Jérémie Bréchet, bleek zaterdag niet te verdedigen. De hoofdrol in de eerste helft was voor Stijn Wuytens, die met zijn 18 jaar voetbalde als een routinier. De jonge Belg was altijd aanspeelbaar, dirigeerde het spel rustig en liet zich ook in de duels zien. Wuytens moest halverwege naar de kant met een opspelende dijbeenblessure.

Dat PSV zó vroeg in het seizoen net als vorige week (Feyenoord) een tegenstander volkomen zoekspeelde, bewijst wel dat de lange voorbereiding succesvol is geweest. Het team van Stevens is fysiek sterk, herbergt veel loopvermogen en vormt een eenheid. Dat is knap werk van de coach, ook gezien het feit dat hij zaterdag maar vier spelers de plek gaf die ze ook vorig seizoen hadden. Méndez en Salcido krijgen onder hem een nieuwe kans aan de rechterflank, de andere vijf plekken werden ingenomen door nieuwelingen.

Door zijn team twintig meter verder naar voren te laten spelen dan vorig seizoen onder Sef Vergoossen het geval was, rekent Stevens op een hoger rendement van met name Afellay en Koevermans. Zaterdag kon de coach alvast een voorschot op zijn gelijk nemen. Afellay scoorde twee keer en had een prima assist, Koevermans stond twee keer aan het einde van een goede, snelle aanval. ''We hebben het onszelf gemakkelijk gemaakt door op de juiste momenten te scoren'', stelde Stevens koel vast. ''De laatste weken hebben we goede stappen gezet, maar we zijn nog steeds niet daar waar ik zijn wil.'' Dat belooft. ( FRANS VAN DEN NIEUWENHOF)

undefined

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden