Provincies morren dat alleen Amsterdam profiteert van EU-top

Omdat alle informele ministerraden in Amsterdam zijn om kosten te dekken, profiteert de rest van Nederland nauwelijks van het EU-voorzitterschap. De provincies morren nu ze omzet en gratis reclame mislopen. 'Een gemiste kans', aldus oud-minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot.

Beeld ANP

Juist de publiciteit rond de EU-top had in de regio miljoenen euro's en duizenden banen dichterbij gebracht. Onder vorige voorzitterschappen, zoals in 2004 en 1997, werden de Europese vergaderingen wel gespreid. Daar profiteerde bijvoorbeeld ook Maastricht van.

Met het bezoek donderdag van de voltallige Europese Commissie begint het Nederlandse EU-voorzitterschap echt te draaien. Het Scheepvaartmuseum en het aanpalende marineterrein in de hoofdstad zijn er klaar voor. Zoals later dit halfjaar ook de meeste ministers, leggen Commissievoorzitter Juncker en zijn team het laatste stukje per boot af. Ze meren aan bij het VOC-schip en krijgen zo wat mee van de Gouden Eeuw. Mooi voor Amsterdam, maar de rest blijft buiten beeld, klaagt bijvoorbeeld de Groningse Commissaris van de Koning Max van den Berg. 'Voor vluchtelingenopvang zijn we goed genoeg. De vergaderingen gaan aan ons voorbij.'

Gemiste kans
Ook oud-topdiplomaat en oud-minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot spreekt van 'een gemiste kans'. 'De rest krijgt nu weinig mee. Alleen een troep zwarte Mercedessen die naar Amsterdam rijdt en anderhalve dag later weer vertrekt. Dit was een schitterende kans geweest. Zowel om Nederland Europees op de kaart te zetten als om de eurosceptici meer uitleg te geven. Je krijgt die kans maar eens in de 14 jaar.'

Op toeristisch gebied lijkt de regering met het EU-voorzitterschap miljoenen euro's en duizenden banen te laten liggen. NBTC Holland Marketing, betaald door de overheid en de toeristische sector om ons land op de kaart te zetten, heeft suggesties gedaan, maar die zijn niet opgepikt. De instelling zegt in een korte reactie dat we 'elke kans moeten pakken' en constateert dat de regering kiest 'voor een soberder aanpak'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden