Provincies in verzet tegen Lelystad Airport

Bezorgde inwoners van Gelderland, Overijssel en Friesland hebben dinsdagmiddag meer dan 80.000 protesthandtekeningen tegen de geplande vliegroutes voor Lelystad Airport aan de Tweede Kamer aangeboden.

ANP
Lelystad Airport moet het vakantievliegverkeer van Schiphol overnemen in 2019. Beeld ANP
Lelystad Airport moet het vakantievliegverkeer van Schiphol overnemen in 2019.Beeld ANP

Ook in Flevoland en Drenthe is verzet tegen het voorgenomen laagvliegen van en naar Lelystad over gemeenten en natuurgebieden. "We voelen ons niet serieus genomen, genegeerd zelfs," zei Gea de Wit-Verwey die namens de gezamenlijke actiegroepen meerdere petities aanbood.

De Tweede Kamercommissie voor Infrastructuur praat volgende week over de plannen van staatssecretaris Sharon Dijksma. Lelystad Airport moet het vakantievliegverkeer van Schiphol vanaf 2019 overnemen. Die plannen waren allang bekend, maar pas in juni van dit jaar bleek dat vliegtuigen vanaf Lelystad voorlopig niet in het hogere luchtruim mogen vliegen. Pas na de herindeling van het nationale luchtruim in 2023 is daar mogelijk ruimte voor.

Second opinion
Noord- en Oost-Nederland reageerden ontzet. De provinciebesturen van Overijssel, Flevoland en Overijssel overlegden al met Dijksma, maar zij wil pas inhoudelijk reageren als de in juli aangevraagde second opinion van het Britse luchtvaartadviesbureau Helios klaar is. Dat zal naar verwachting deze week zijn.

Ondertussen heeft haar ministerie wel zes informatieavonden voor bezorgde burgers georganiseerd in Friesland, Overijssel en Gelderland. Maandag is de eerste bijeenkomst in Dalfsen.

Dwars over hun grondgebied
Overheden, inwoners, bedrijven en natuur- en milieuorganisaties vrezen lawaai, luchtvervuiling en verstoring van de natuur op de Veluwe en in de Weerribben. Luchtvaartcentrum Teuge bij Apeldoorn zou de in juni gepresenteerde laagvliegroutes niet overleven.

Luchtvaartexperts ontwierpen een andere mogelijke aanvliegroute, waar Teuge en de provinciebesturen mee kunnen leven. Maar de uitgestrekte gemeenten Ede en Barneveld niet, want de nieuwe route voert dwars over hun grondgebied. Zij hebben daartegen al protest aangetekend.

De politiek zit nog met veel vragen. Zo vragen onder meer VVD en CDA zich af of alle varianten voor de vliegroutes zijn bekeken. Ook willen partijen weten of de nationale herindeling van het luchtruim niet kan worden versneld.

Lees ook: Vliegveld Lelystad kan druk op Schiphol niet verlichten

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden