Provincie zet licht op groen voor afschot damherten

Wat het provinciebestuur betreft kunnen de komende jaren duizenden herten in de Amsterdamse Waterleidingduinenen worden geschoten.

Zeer waarschijnlijk zal ook de rechter dit jaar nog een blik werpen op de ontheffing.Beeld anp

Dat werd maandag duidelijk tijdens de behandeling van het besluit door de commissie Natuur en Milieu. De Partij voor de Dieren en GroenLinks die het initiatief hadden genomen voor het debat, vonden alleen de SP en de PVV aan hun zijde.

Een meerderheid van de Staten staat achter het besluit. Deze fracties zijn van mening dat de afgelopen jaren alle alternatieven voor afschot zijn bekeken, maar dat er nu echt iets moet gebeuren om de populatie te verkleinen.

Maatregelen
Dat betekent dat in de komende jaren duizenden herten zullen worden geschoten. Gedeputeerde Jaap Bond liet niet na op te merken dat als Amsterdam eerder had ingestemd met maatregelen, slechts honderden herten hadden hoeven gedood.

De pogingen van het Amsterdam om een groep damherten over te brengen naar een natuurgebied op de Balkan, noemde Bond belachelijk. 'Dan verhuizen we onze damherten naar een land waar ze tegen betaling alsnog worden afgeschoten.'

Zeer waarschijnlijk zal ook de rechter dit jaar nog een blik werpen op de ontheffing. Verschillende dierenbeschermingsorganisaties hebben al laten weten de afgifte van de vergunning juridisch te zullen aanvechten.

Gedeputeerde Jaap Bond merkte op dat als Amsterdam eerder had ingestemd met maatregelen, slechts honderden herten hadden hoeven gedood te worden.Beeld Elmer van der Marel
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden