Provincie wijst meeste plannen Amsterdamse windmolens af

Van de aanvragen voor 28 windturbines in de Amsterdamse haven zijn er achttien afgewezen. Dat geldt ook voor de vijf geplande windmolens bij de NDSM-werf in Noord.

Bart van Zoelen
Het havenbedrijf en NDSM Energie moeten vrezen dat hun plannen nu geen doorgang vinden. Beeld anp
Het havenbedrijf en NDSM Energie moeten vrezen dat hun plannen nu geen doorgang vinden.Beeld anp

Aan de Nieuwe Hemweg mag wel een windpark van zes nieuwe windturbines komen. Even verderop, aan de Noordzeeweg, zullen vier nieuwe windturbines verrijzen, aansluitend op vier bestaande windmolens.

De plannen voor deze tien nieuwe windturbines voldoen aan de eisen die de provincie Noord-Holland heeft gesteld aan nieuwe windparken en blijven in procedure. Deze plannen worden, met vier andere windparken in de provincie, voorgelegd aan een adviescommissie en Gedeputeerde Staten.

Dat geldt niet voor de overige aanvragen voor windmolens in de haven. Die zijn vooralsnog afgewezen.

Stukgelopen plannen
Omdat de provincie met de zes toegekende aanvragen genoeg windenergie toevoegt om aan de eisen van minister Henk Kamp (Economische Zaken) te voldoen, moeten het havenbedrijf en windcoöperatie NDSM Energie vrezen dat hun plannen nu geen doorgang vinden.

De plannen van NDSM Energie zijn stukgelopen op de eis dat windparken van de provincie in één rechte lijn moeten staan en niet binnen zeshonderd meter van woningen mogen komen. Die laatste eis is ook een spelbreker voor sommige plannen van het Havenbedrijf.

Daar komt bij dat de haven geen overeenstemming bereikte met de eigenaren van oude ­windmolens om die te ontmantelen, een andere eis van de provincie. ­Gesprekken daarover lopen nog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden