Provincie voert druk op Weesp op: gemeente moet kiezen

Weesp moet kiezen tussen de fusiepartners Amsterdam en Gooise Meren. Als de gemeente dat niet doet, zal het provinciebestuur van Noord-Holland een keuze maken.

null Beeld anp
Beeld anp

Dat schrijft de provincie Noord-Holland in een woensdag verstuurde brief aan het gemeentebestuur van Weesp. De brief komt een dag voor de raadsvergadering waarin de fracties een voorkeur moeten uitspreken voor een toekomstige partner.

De mededeling is van belang, want de raad moet donderdag ook een oordeel vellen over het verzoek om een referendum. Dit verzoek komt van het Comité Zelfstandig Weesp dat via het referendum hoopt te bereiken dat de gemeente zelfstandig blijft.

Op eigen benen
Het provinciebestuur maakt nu duidelijk dat dat echt geen optie is. De provincie wil de uitslag van het referendum nog wel afwachten, maar als de raad daarna nog steeds blijft talmen, zal de provincie de regie over de gemeentelijke herindeling overnemen.

De gemeenteraad stelde eerder zelf ook al vast dat het aan Weesp aan bestuurskracht ontbreekt om de toekomst op eigen benen aan te gaan. Een meerderheid van de raad heeft een voorkeur voor een fusie met Amsterdam, eerst ambtelijk, daarna ook bestuurlijk.

Regie
In de Gooi en Vechtstreek neemt de provincie de regie nu al over. Het provinciebestuur wil een fusie tussen Hilversum en Wijdemeren per 2021. Ook Huizen, Blaricum en Laren zullen worden gedwongen tot een echte fusie in plaats van de huidige gemeenschappelijke regeling.

De maatregelen zijn het gevolg van het onvermogen van de gemeenten in de regio om zelf stappen te zetten, schrijft het provinciebestuur. Dat wil uiteindelijk drie krachtige gemeenten in de Gooi en Vechtstreek. Als stip aan de horizon is er ook nog een gemeente voor de hele regio.

Lees ook: 'Weesp is Weesp, en dat zal altijd zo blijven'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden