Provincie stelt 4,5 miljoen beschikbaar voor Stelling van Amsterdam

De provincie Noord-Holland stelt in totaal 4,5 miljoen euro beschikbaar voor het ontwikkelen en restaureren van verschillende onderdelen van de Stelling van Amsterdam. Dat meldt de provincie op haar website.

Redactie
Forteiland IJmuiden is het grootste fort van de Stelling van Amsterdam. Beeld anp
Forteiland IJmuiden is het grootste fort van de Stelling van Amsterdam.Beeld anp

Er gaat 900.000 euro naar de restauratie en ontwikkeling van Fort bij Hoofddorp, 1,5 miljoen euro naar de restauratie van Fort Durgerdam/Vuurtoreneiland in Amsterdam-Noord en 1,5 miljoen euro naar de restauratie van Fort benoorden Spaarndam in de gemeente Velsen. Ook gaat naar de laatste locatie nog eens 600.000 euro voor de inrichting van een bezoekerscentrum.

De eigenaar van Fort bij Hoofddorp, de gemeente Haarlemmermeer, wil het fort herbestemmen. Zo moet er een pannenkoekenrestaurant, een openluchttheater en een educatief centrum komen.

De Stelling van Amsterdam behoort tot de Unesco werelderfgoedlijst. Met het bedrag van 4,5 miljoen euro voor restauratie en ontwikkeling waarborgt de provincie Noord-Holland het voortbestaan van de stelling voor de toekomst. Iets wat Gedeputeerde Staten zowel op cultuurhistorisch, waterbouwkundig als op het gebied van natuur belangrijk vindt.

De Stelling van Amsterdam was een verdedigingslinie en ligt op 15 tot 20 kilometer rond Amsterdam. De stelling is 135 kilometer lang, bevat 45 forten en is aangelegd tussen 1880 tot 1920.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden