Provincie steggelt met adviesorgaan Unesco over snelweg door erfgoed

Noord-Holland wil snel om de tafel met de ministers van Infrastructuur en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over de door de provincie zo vurig gewenste verbinding tussen snelwegen A8 en A9.

Pampus, één van de 45 forten waaruit de Stelling van Amsterdam bestaat. Beeld anp
Pampus, één van de 45 forten waaruit de Stelling van Amsterdam bestaat.Beeld anp

Die is nodig om te voorkomen dat de regio Amsterdam 'op slot' raakt, zegt de provincie. Het wordt in- en om de stad almaar drukker en die situatie roept wat Noord-Holland betreft om een nieuw stuk snelweg.

Dat asfalt zou volgens de plannen van de provincie echter wel dwars door Unesco-werelderfgoed De Stelling van Amsterdam snijden.

Serieuze schade
Het adviesorgaan van Unesco, Icomos, heeft serieuze zorgen geuit over de plannen die nu gepresenteerd zijn. Nota bene op uitnodiging van de provincie bezocht een vertegenwoordiger van Icomos vorige maand het plangebied tussen Assendelft, Heemskerk en Beverwijk.

Daar concludeerde ze dat een snelweg door het gebied serieuze schade zou toebrengen aan de Stelling van Amsterdam.

Achterstalling onderhoud
Het stuk werelderfgoed behoeft bovendien zelfs reparatie. Dit achterstallig onderhoud brengt, net als de snelweg door de voormalige verdedigingslinie, de status van werelderfgoed in gevaar, zo luidde de stevige notitie van Icomos.

Om die status te behouden maar ook de 'leefbaarheid en bereikbaarheid te verbeteren' gaan de gedeputeerde staten van Noord-Holland nu het gesprek aan met betrokken ministers. Tegelijkertijd is Icomos uitgenodigd om in oktober volgend jaar nog eens te komen kijken en een nieuw advies uit te brengen.

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden