Provincie Noord-Holland staat toch windmolens toe

De provincie Noord-Holland staat toch nieuwe windmolens toe. Tegelijk blijft ze voorlopig dwarsliggen bij de bouw van windmolens bij de NDSM-werf in Noord. Dat blijkt na een gesprek dat de gedeputeerden Jaap Bond en Tjeerd Talsma van Noord-Holland gisteren hadden met vijf gemeenten die plannen hebben voor nieuwe molens, waaronder Amsterdam.

Bart van Zoelen
null Beeld anp
Beeld anp

Omdat de provincie onder druk van het kabinet naarstig op zoek is naar extra locaties voor windenergie, hadden de gemeenten Amsterdam, Velsen, Diemen, Haarlemmermeer en Zaanstad plannen ingediend voor nieuwe windmolens. Daaronder is ook het plan voor de driehonderd meter hoge windmolens in Noord. Dat plan werd onlangs goedgekeurd door stadsdeel Noord, dat daarmee inging tegen het beleid van de provincie om buiten de Wieringermeer geen nieuwe windmolens toe te staan.

De grote vraag was nu of de provincie dit besluit zou vernietigen. Dat gaat de provincie inderdaad doen, zegt Bond. Pas in het voorjaar zal de provincie zich buigen over de vraag waar extra windmolens mogen komen en tot die tijd is het huidige beleid van kracht. Wel is nu al duidelijk dat de kansen voor windmolens in Noord beduidend beter zijn dan die van de plannen in Velsen, Diemen en Haarlemmermeer waarvan Bond nu al voorziet dat ze in strijd zijn met natuurregels en de vliegroutes rond Schiphol.

Lees vandaag (14-02) meer in Het Parool

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden