Provincie mocht Amsterdamse windturbines weigeren

De provincie Noord-Holland mocht de aanvragen voor 23 windturbines in de Amsterdamse haven en de NDSM-werf weigeren.

Het Parool
null Beeld anp
Beeld anp

Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald in vijf zaken die hierover waren aangespannen door de gemeente Amsterdam, het Havenbedrijf en energiecoöperatie NDSM Energie.

Zij menen dat het niet aan de provincie is om de windmolens tegen te houden, maar dat het gemeente hier over mag beslissen. Bovendien houdt de provincie er volgens de partijen strengere regels op na dan landelijk gelden.

Buiten Amsterdam zichtbaar
De Raad van State is het daar niet mee eens. De turbines zijn ook 'provinciaal belang' omdat die vanwege de afmetingen ook ver buiten Amsterdam zichtbaar zijn. Ook zijn de voorwaarden in de provinciale verordening niet strijdig met hogere regels, aldus de hoogste bestuursrechter.

Zo wil de provincie dat voor elke nieuwe windturbine er eerst twee oude worden verwijderd. Voor deze onmanteling moet overeenstemming worden bereikt met de eigenaren van oude ­windmolens. Het verwijderen van oude turbines is volgens de provincie nodig om genoeg draagvlak voor windenergie te behouden.

Bovendien mogen de windparken van de provincie niet binnen zeshonderd meter van woningen komen te staan. Bij een aantal van de geplande turbines in het havengebied en bij de NDSM-werf was dat wel het geval. Ook liepen de plannen in Noord stuk op de eis dat de turbines in één rechte lijn moeten staan.

Tien voldeden aan de eisen
Een zegsman van wethouder Abdeluheb Choho spreekt van een flinke tegenslag. "Het is erg jammer, maar we zitten in een energietransitie en die gaat niet over één nacht ijs." Hij noemde de voorwaarden die de provincie stelt aan nieuwe windmolens eerder 'absurd en kafkaësk'.

Amsterdam diende vorig jaar aanvragen voor 28 windturbines in het havengebied en vijf windmolens bij de NDSM-werf in Noord in. Slechts tien windturbines voldeden aan de eisen die de provincie Noord-Holland heeft gesteld aan nieuwe windparken.

Het is nog niet bekend waar de gemeente nu wil proberen om nieuwe windmolens geplaatst te krijgen.

Lees ook: Clash tussen Amsterdam en Noord-Holland over nieuwe windmolens

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden