Provincie gaat voor festivalterrein in havengebied liggen

Het provinciebestuur verzet zich ­tegen de aanleg van een evenemententerrein in het havengebied.

De ­gemeente gaat in de komende weken opnieuw in gesprek met omwon­enden over de mogelijkheden om de overlast te beperkenBeeld Amaury Miller

In een brief aan de gemeente schrijft de commissaris van de Koning, Johan Remkes, dat zo'n festivalterrein niet past binnen de afspraken.

In de milieuverordening van de provincie Noord-Holland is Westpoort aangewezen als industrieterrein met een regionaal belang, benadrukt de commissaris. Dit is bedoeld voor ­zware industriële activiteiten met een grote milieubelasting.

'De geluidruimte die nodig zou ­kunnen zijn voor grootschalige ­evenementen beperkt het benutten van ­kavels voor deze industriële activiteiten,' waarschuwt Remkes in de brief.

Het provin­ciale belang
Volgens Remkes dreigt de gemeente Amsterdam met de ontwikkeling van het evenemententerrein in het ­Westelijk Havengebied het provin­ciale belang aan te tasten.

'Met alle partners in de regio is afgesproken ­bestaande industrieterreinen te intensiveren. Het is ons niet duidelijk hoe het evenementenbeleid in deze afspraken past.'

Het provinciebestuur waarschuwt de gemeente ook voor de nadelige gevolgen van festivals op Ruigoord voor de omliggende bedrijven.

'Het belang van evenementen kan naar ons oordeel niet zo ver gaan dat dit andere economische belangen zoals de bedrijfsvoering van de haven en de bedrijven belemmert.'

Solis­tisch optreden
Remkes wijst er fijntjes op dat de provincie het bevoegd gezag is in dit deel van het havengebied, en dat ­Amsterdam daar rekening mee te houden heeft.

Ronduit knorrig wordt de toon van de brief als het gaat over het solis­tische optreden van Amsterdam bij het opzetten van het nieuwe evenementenbeleid. 'Helaas moeten wij constateren dat uw nieuwe beleid ­wederom niet met ons is afgestemd.'

Verrast
Ook het bestuur van het recreatie­gebied Spaarnwoude en de gemeente Haarlemmerliede reageerden verrast en verbolgen op de plannen voor het nieuwe evenemententerrein in hun achtertuin.

Amsterdam gaat intussen door met de ontwikkeling van Park N1, zoals het evenemententerrein is gedoopt. Het afgelopen weekeinde vond bij wijze van proef het Dockyard Daytime Festival er al plaats.

Dat leverde volgens een woordvoerder van de gemeente slechts twee klachten over geluidshinder op.

De ­gemeente gaat in de komende weken opnieuw in gesprek met omwon­enden over de mogelijkheden om de overlast te beperken. De gemeente Amsterdam heeft het terrein nodig om evenementen uit de drukke stad weg te halen.

Lees ook: 'Buren' willen de Amsterdamse festivals helemaal niet en verslaggever Patrick Meershoek over het belang van een goede buur

Amsterdam gaat intussen door met de ontwikkeling van Park N1, zoals het evenemententerrein is gedooptBeeld Jorris Verboon

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden