Provinciale verkiezingen, maar landelijke lijsttrekkers bij tv-debat

Leiders van landelijke partijen domineren de tv-debatten voor de Provinciale Statenverkiezingen. RTL ­nodigt als enige Thierry Baudet uit, ten koste van Gert-Jan Segers. Grote vraag is: stuurt de VVD premier Rutte in de ring, of maakt fractieleider Dijkhoff zijn debuut?

RTL ­nodigt als enige Thierry Baudet uit, ten koste van Gert-Jan Segers. Beeld ANP KIPPA/JEROEN JUMELET
RTL ­nodigt als enige Thierry Baudet uit, ten koste van Gert-Jan Segers.Beeld ANP KIPPA/JEROEN JUMELET

CDA-leider Sybrand Buma riep zaterdag nog dat 'andere partijen' van de Statenverkiezingen op 20 maart een landelijke stembusstrijd willen maken. "Wij niet!" bezwoer hij op het congres in Amsterdam. Desondanks draaft hij komende tijd zeker drie keer op tijdens tv-debatten.

Het eerste grote debat met landelijke partijleiders is op 7 maart bij RTL, op 7 maart. Maatstaf van RTL is de Peilingwijzer, gepubliceerd door de NOS, die een gewogen gemiddelde geeft van diverse polls.

Gevolg van deze benadering is dat de voorman van de kleinste regeringspartij, ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers, niet mag meedoen. Wel van de partij: Thierry Baudet.

Gevoelig
Zijn Forum voor Democratie is volgens de Peilingwijzer momenteel de vierde partij van het land. "Het ligt gevoelig op deze manier te bepalen wie mogen meedoen," erkent hoofdredacteur Harm Taselaar van RTL Nieuws. Meer deelnemers uitnodigen is volgens hem 'niet te doen'.

"We willen dat mensen die kijken een beetje wijzer worden. Dan moet je de politici ook wat tijd geven om hun standpunt uit te leggen." Het wordt het eerste grote tv-debat voor Baudet, die in de aanloop van de Tweede Kamerverkiezingen nog niet met de grote partijen mee mocht doen.

De CU vindt het jammer dat Segers bij RTL ontbreekt, maar protesteert verder niet. "Zij maken hun eigen afweging. Onze campagne hangt niet af van één debat bij RTL," zegt de woordvoerder van Segers.

Segers doet wel mee bij EenVandaag op 18 maart en bij het slotdebat bij de NOS, een dag later. Bij deze debatten geeft het aantal Tweede Kamerzetels de doorslag. Dat is de meest 'heldere, objectieve' manier, vindt politiek verslaggever Marc Belinfante van EenVandaag. "Zo kan niemand er moeilijk over doen."

Regionale aspect
Belinfante weet dat er desondanks kritiek zal zijn, vooral omdat het om provinciale verkiezingen gaat. "Er zullen mensen zijn die zich afvragen waarom die landelijke lijsttrekkers meedoen. Maar omdat de Eerste Kamer ook wordt gekozen, is er wel degelijk ook sprake van landelijke verkiezingen. En belangrijke ook," stelt hij.

Daarnaast is het voor een landelijke zender moeilijk om een debat over een regionale kwestie te organiseren, meent ook Taselaar. "Je zoekt ook iets waar heel Nederland naar wil kijken." De NOS probeert het regionale aspect recht te doen middels een thema-uitzending met provinciale bestuurders op 11 maart.

De omroep laat ook nog de lijsttrekkers van de Eerste Kamer met elkaar in debat gaan. Dat gebeurt op 8 maart op de radio. De landelijke politiek leiders nemen ten slotte op 19 maart deel aan het slotdebat bij de NOS.

Of premier Mark Rutte meedoet is ongewis. De VVD laat die vraag volgens de debatorganisatoren onbeantwoord. Men gaat er voorlopig maar van uit dat Klaas Dijkhoff meedoet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden