Providers VS mogen meer kwijt over dataverzoeken overheid

Amerikaanse providers en andere technologiebedrijven mogen voortaan meer informatie vrijgeven over de verzoeken die ze van de overheid ontvangen om data over hun klanten te verkrijgen. Dat heeft het ministerie van Justitie laten weten.

Redactie
null Beeld photo_news
Beeld photo_news

Een aantal technologiebedrijven had toestemming gevraagd om bekend te maken hoe vaak en om welke redenen de overheid naar de gegevens vraagt van hun klanten. Die informatie moest tot nog toe geheim blijven en de bedrijven mochten er niet over communiceren.

Nieuwe regels
Voortaan zullen ze algemene informatie mogen verschaffen over de verzoeken die ze van de overheid krijgen. 'Door deze nieuwe regels zullen telecombedrijven een ongeziene hoeveelheid informatie kunnen doorgeven aan hun klanten', aldus James Clapper, directeur van de inlichtingendiensten, en minister van Justitie Eric Holder in een persbericht.

Technologiebedrijven Facebook, Google, LinkedIn, Microsoft en Yahoo! lieten in een gezamenlijk persbericht weten tevreden te zijn met de nieuwe regelgeving. 'Het grote publiek heeft het recht om te weten hoeveel aanvragen de inlichtingendienst indient en om wat voor soort aanvragen het gaat.' Toch blijven ze aandringen bij het Congres op extra maatregelen om noodzakelijke aanpassingen door te voeren.

Beperkingen
President Barack Obama kondigde onlangs nog aan dat er beperkingen komen aan de programma's die op grote schaal telefooncommunicatiegegevens verzamelen. De Amerikaanse inlichtingendienst NSA kwam in opspraak nadat klokkenluider Edward Snowden vorig jaar informatie had geopenbaard over het structureel verzamelen van gegevens door de overheid via internet en telefoondiensten.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden