Protestmars van beveiligers Schiphol

Beveiligers op Schiphol gaan dinsdagmiddag actie voeren. Een groep van 500 personen houdt dan op Schiphol Plaza een protestmars. Ze eisen volledige arbeidscontracten in plaats van de losse kleine contractjes die ze nu meestal hebben. De passagiers ondervinden hier geen hinder van, zei een woordvoerder van FNV Beveiliging maandag.

null Beeld anp
Beeld anp

Ook willen de beveiligers betere werktijden waardoor ze niet te lang bij de lopende banden van de controlebalies hoeven te staan. Ze zouden hier vaak veel te lang moeten staan, waardoor hun concentratie vermindert en de veiligheid van de passagiers in gevaar zou kunnen komen. ' Dankzij ons kan iedereen veilig vliegen. Maar het wordt wel steeds moeilijker ons werk goed te doen. We moeten te lang achter elkaar doorwerken. Dat gaat ten koste van ons concentratievermogen en dus de veiligheid van de reizigers', zegt een beveiliger.

Op Schiphol werken volgens de FNV in totaal 4500 beveiligers. De actievoerders houden hun mars in hun vrije tijd. Degenen die aan het werk zijn en niet aan de mars meedoen, dragen buttons. De actievoerders willen ook meer duidelijkheid over hun werktijden, over wanneer en hoelang ze moeten werken. Nu werken ze veelal op oproepbasis en is nooit duidelijk hoeveel geld er elke maand binnenkomt. 'Het is zo erg moeilijk om een hypotheek te krijgen', zegt de woordvoerder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden